У деяких українців з 2025 року почнуть відбирати землю: кому загрожує і що треба знати

Фото з мережі Інтернет

В Україні після 1 січня 2025 року всі незатребувані земельні ділянки будуть визнані безхазяйними. Після цього їх передадуть до комунальної власності територіальної громади, на території якої вони розташовані. Відповідно, власники такої землі - або їхні спадкоємці - вважатимуться такими, що відмовилися від отримання землі. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик.

Він зазначив: у зв'язку з цим усім, хто не замінив сертифікати на земельну частку (пай) на витяг з Реєстру майнових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно "терміново оформити право власності". 

"Відповідно до ч. 4 та 5 ст. 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки", – йдеться в повідомленні.

Він також наголосив: після 1 січня 2025 року незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними. Після чого їх "передадуть у комунальну власність територіального суспільства, на території якого вони розташовані".

Воднчас, нагадаємо: ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року. За даними Мінагрополітики, у перший рік проведено приблизно 66 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок, які раніше перебували під мораторієм. Їхня загальна площа − 153 тис. га. Під час 2022-го кількість угод складала 53 тисячі. При цьому варто враховувати, що в більшості регіонів майже півроку не працювали реєстри, тобто ринок був заморожений.

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ