Українцям відключатимуть комуналку за борги: Кабмін повернув пеню, штрафи та переписав правила

Фото з мережі Інтернет

В Україні з 1 січня 2024 року змінили правила надання комунальних послуг. Так, Кабмін дозволив не платити за воду, якщо немає лічильника і щонайменше місяць у квартирі ніхто не жив. Натомість повернули пеню за борги по комуналці, а також дозволили відключати комунальні послуги боржникам.

 
 

Про це йдеться у постанові Кабміну №1405. Так, раніше на час дії військового стану пеня та відключення комуналки за борги було заборонено. Тепер їх дозволили скрізь, окрім території активних бойових дій та тих територій, що знаходяться в окупації. В результаті:

  • за кожен день прострочення платежів потрібно сплачувати пеню у розмірі 0,01% (сукупний розмір пені не може становити більше 100%). Також повернули нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги населенням;
  • боржникам можуть будь-якої миті відключити комунальну послугу (якщо це технічно можливо).
  • споживача комунальної послуги зобов'язали упродовж місяця інформувати про свій переїзд.

Як і раніше, проти боржника можуть будь-якої миті подати до суду. Виконавча служба має право накласти арешт на майно, стягнути в борг особисту техніку, речі. Крім того, згідно із законом, банки зобов'язані після звернення судового виконавця блокувати рахунки українців. Блокування відбувається доти, доки не буде сплачено борг.

Якщо боржник неспроможна заплатити весь борг відразу, він може виплачувати борг частинами. Однак найкращий варіант для боржника: підписати угоду про реструктуризацію боргу та його виплату частинами ще до звернення до суду.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ