Скільки насправді коштує «опалення цеглою» — спосіб виявився зовсім не дешевим

Фото з мережі Інтернет

Поширений в інтернеті лайфхак на випадок відключення опалення з цеглою, що гріється на газовій плиті, виявився не лише неефективним, а й досить дорогим. Тепло, яке можна отримати від звичайної грілки, виявилося в 1,5 рази дешевшим.

Як підрахував голова правління Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин, цегла при нагріванні на газовій плиті до 80 градусів може накопичити 0,051 кВт*год енергії. Таким чином, 1 кВт*год тепла від нагрітої цеглини коштуватиме 2,1 грн (при тарифі на газ близько 8 грн/куб).

А звичайна водяна грілка на три літри накопичує 0,21 кВт*год енергії, це вчетверо більше, ніж показник цегли. Тобто, 1 кВт*год від водяної грілки коштує 1,39 грн.

Однак до розрахунків також радять додати вартість самої цегли та грілки. Вогнетривка цегла продається в Україні по 80-90 грн за штуку. Грелка коштує 130 грн за штуку.

До того ж, випалювати багато газу дуже малоефективно. По-перше, потрібно мінімізувати всі втрати (тепла. – Ред). Тобто якщо у вас є щілини у вікнах, погано притуляються двері, є якісь розбиті шибки, всі ці моменти потрібно максимально усунути. По-друге, перевірити проводку. Щоб не сталося пожежі, якщо включатимете електрообігрівачі", – розповів Литвин у коментарі OBOZREVATEL.

Втім, як нагадують експерти профільного видання "Газ.Правда", головна проблема лайфхаку з цеглою полягає не в ціні, а в його небезпеці. Адже при нагріванні цегли виділятиметься чадний газ.

До природного газу, який використовується в побуті, додають спеціальний ароматизатор. А ось чадний газ неможливо розпізнати за допомогою нюху. Відповідно, під час нагрівання цеглини обов'язково потрібно провітрювати. А через це температура в неопалюваному приміщенні падатиме.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ