Українцям розповіли про головні умови нарахування податку на землю

Фото з мережі Інтернет

Податки на землю у 2022 році зростуть. Крім того, зміняться умови їх нарахування. Відтепер, наявність у землевласників та землекористувачів державних актів на землю є гарантованою підставою для сплати податку.

У зв’язку з прийняттям Закону України від 30.11.2021 р. №1914-1X "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" розширено перелік підстав для нарахування земельного податку, визначених п. 286.1 ПКУ.

Зокрема, до підстав віднесено наявність у землевласників та землекористувачів державних актів на землю. Крім того згідно з пп. «д» п. 286.1 ПКУ для нарахування земельного податку застосовуються дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

 

З 2022 року податок на землю змушені будуть платити навіть дрібні фермери, що мають у своєму користуванні менше 2 га землі та займаються рослинництвом. Якщо, наприклад, фермер отримав зі своєї землі прибуток, який перевищує 12 мінімальних зарплат (зараз це становить 78 тисяч гривень), то він буде змушений заплатити зі свого доходу 18% ПДФЛ та 1,5% військового збору. Таким чином, податок на землю з нового року зріс вп'ятеро - з 300 до 1500 гривень з гектара.

Водночас невідомо, що і звідки будуть змушені платити фермери, які зазнали збитків через неврожай. Адже аграрна галузь, як жодна інша, залежить від примх погоди.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ