Перевірять покупки і змусять сплатити податки за витрати...

Фото з мережі Інтернет

У країнах ЄС продовжують посилювати боротьбу з тіньовою економікою. Так, в Італії ухвалили рішення заборонити всі платежі готівкою, яка перевищує 1 тис. євро. Схожі заборони діють у більшості країн Європи.

Змінює своє законодавство також і Україна: лише за кілька років у країні посилили банківський контроль, удосконалили контроль переказів, а тепер – готують перевірки та витрати.

Про те, як в Україні та ЄС скорочують рівень тіні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Забороняють робити великі покупки готівкою

У Чехії діють обмеження на готівкові платежі в розмірі 14 тис. євро (429,3 тис. грн). При цьому у Франції та віднедавна в Італії – лише 1000 євро (30,6 тис. грн). Деякі країни використовують різні ліміти для своїх громадян та іноземців. Такі правила прописані для того, щоб дати можливість туристам робити дорогі покупки та розплачуватись так, як їм зручно.

Наприклад, у Болгарії місцевий житель може витратити до 2,5 тис. євро (76,6 тис. грн), а іноземець – до 15 тис. євро (460 тис. грн). У Франції іноземець може витрачати в 15 разів більше готівки – до 15 тис. євро проти 1 тис. євро для місцевих.

Які ліміти встановлені у різних країнах

У деяких країнах, наприклад Норвегії, ліміти не встановлені, але при цьому рівень безготівкових платежів стрімко рухається до 100%. Ще кілька років тому в норвезькому Центробанку заявили, що їхню економіку вже можна вважати "безготівковою". У багатьох кафе та ресторанах і навіть у точках продажу вуличної їжі готівку не приймають.

Крім того, і рівень тіньової економіки там один із найменших у Європі. Україна ж за цим показником лідирує. За різними оцінками, у нас близько 40% заховано, із цих коштів не сплачуються податки, вони не йдуть на фінансування медицини, оборони, пенсій.

"Ліміти вже існують приблизно у двох третинах держав-членів, але суми різняться. Національні ліміти до 10 000 євро можуть залишатися чинними. Обмеження великих грошових виплат ускладнює відмивання брудних грошей злочинцями. Крім того, буде заборонено надання анонімних гаманців із криптоактивами", – запропонували в Єврокомісії.

Покращують роботу з банками

У країнах ЄС вже давно заборонені анонімні банківські картки (така сама заборона діє і в Україні). Крім того, без підтвердження доходів неможливо відкрити депозит у банку, отримати значний переказ.

В Україні проводять посилений контроль:

  • операцій з готівкою;

  • операцій на нетипові для клієнта суми або в розмірі від 400 тис. грн;

  • переказів, що здійснюють за участю PEP (публічні особи: чиновники, депутати всіх рівнів);

  • операцій фізосіб-підприємців (ФОПів) та юридичних осіб, які відкрилися менш ніж три місяці тому.

"На будь-яку транзакцію у вас має бути відповідь: чому вона відбувається. Коли ви відкриваєте рахунок у банку, вас попросять заповнити анкету, зокрема, позначити, навіщо він вам потрібен, який обсяг операцій буде проходити по ньому, ваш фінансовий стан", – пояснює радник голови правління одного з банків Василь Невмержицький.

Перевірять великі витрати

Ще один спосіб боротьби з тіньовою економікою – створити умови, за яких скористатися "сірою" готівкою буде дуже складно. І один із методів – непрямі методи податкового контролю.

"Податкова зможе запитати про походження грошей на придбання цінного активу. І якщо людина не зможе відповісти або показати декларацію про амністію – вона буде змушена доплатити податок на витрати, які не може пояснити", – повідомив голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев.

Якщо, наприклад, ви вирішите витратити накопичені за рахунок сірої зарплати гроші на придбання машини, у податківців можуть виникнути питання: звідки ви взяли такі гроші, і якщо відповіді не буде, донарахують 19,5% податку до зазначеної суми.

Тут також варто сказати, що "сховатись" за розповідями про те, що накопичували протягом десятиліть з невеликого білого доходу, також не вдасться. Податкова база зберігає інформацію про всі білі доходи українців з 1995 року. Тому зіставити заробіток та накопичення можна за останні 27 років.

Україна в питанні податкового контролю вважається однією з найменш успішних країн Європи. У світі серед країн із жорстким податковим законодавством можна відзначити США. Так, у Штатах працює "офіс свистунів" – установа, куди можна поскаржитися на сусіда, який, можливо, живе не по кишені. Крім того, спеціальні агенти ходять по компаніях, відрекомендовуються інвесторами, покупцями й дізнаються дані про реальний обіг, дохід тощо.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ