Сотні заробітчан з України стали нелегалами в Польщі: кого покарають

Фото з мережі Інтернет

Правоохоронні органи в Польщі викрили компанію, яка нелегально влаштовувала на роботу заробітчан з України, Грузії, Білорусі та Молдови. Причому саме українських трудових мігрантів було найбільше – 266, а також викрили 24 грузинських заробітчан, 8 – з Білорусі та одного з Молдови.

 

Компанія буде притягнута до суду і заплатить штраф 30 тис. злотих (195 тис. грн). Про це повідомляє видання inPoland.

Заробітчани працювали в містах Вармія і Мазур. Водночас їхній роботодавець не подав інформацію до відповідних держорганів.

Варто зазначити, що українські заробітчани, які не мають дозволу на роботу, ризикують стати персонами нон грата. В ЄС діють серйозні правила для нелегалів, починаючи від арешту і аж до заборони в'їзду.

 
 

Скільки українців працює за кордоном і чи багато нелегалів?

На думку експертів, загальна кількість українських заробітчан, які нині працюють за кордоном, становить від 3 до 5 млн. Подібні цифри також наводив міністр економіки Олексій Любченко. За його словами, країну щорічно залишають від 2 до 3 млн громадян, а середній вік становить 30-40 років.

Із загальної кількості заробітчан приблизно половина працює нелегально. Як розповів голова Всеукраїнської Асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник для УНН, співвідношення легальних і нелегальних працівників передусім залежить від конкретної держави.

 

Наприклад, у Польщі понад 60% українців працюють офіційно. Для порівняння, у Німеччині 90% українських громадян працюють нелегально.

Як можуть покарати за нелегальну роботу?

  • депортація з країни;

  • штраф (у ЄС він становитиме кілька тисяч євро);

  • екстрадиція (арешт і передача однією державою іншій);

  • заборона на в'їзд до країни терміном на 3-5 років.

Як повідомли раніше, в Україні 40% громадян хотіли б переїхати в іншу країну на постійне місце проживання. Ключова причина – пропозиції щодо цікавої і прибуткової роботи. Наприклад, у Фінляндії українці можуть отримувати зарплату від 94 тис. грн, у Німеччині – від 58 тис. грн. 54% громадян не готові виїхати і 6% ще не визначилися.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ