Правила для українських заробітчан змінили: замість Польщі вибрали іншу країну ЄС

Фото з мережі Інтернет

Українські заробітчани замість Польщі почали активно виїжджати на роботу до Німеччини. Німецька влада для своїх роботодавців спростила правила оформлення, як результат – дедалі більше іноземців влаштовуються на роботу в одній з найрозвиненіших країн Європи.

 

Про це в коментарі розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. Якщо раніше перед працевлаштуванням іноземця німецькі роботодавці були зобов'язані запропонувати роботу власним громадянам, потім громадянам ЄС, і тільки в третю чергу громадянам третіх країн, зараз же можна цю процедуру за необхідності обходити.

Замість Польщі вибирають Німеччину

В інтерв'ю Bloomberg глава польського кадрового агентства Кшиштоф Інглот заявив: ситуація з міграцією українців до Німеччини – серйозна загроза для Польщі. Вони не можуть змагатися з рівнем зарплат. Поляки в середньому заробляють більш ніж 40 тис. грн, а німці – понад 130 тис.

 
 

Крім того, і заробітні плати для українських заробітчан там вищі. Українці в сусідній країні можуть отримувати 25-50 тис. грн, а в Німеччині їхній дохід сягає 70-80 тис. грн. Тут також важливо відзначити, що через обмеження близько 90% українських заробітчан працювали у німців нелегально.

"Німецьку робочу візу отримати дуже складно. Коли українцям пропонують працювати в Німеччині за польськими або чеським робочими візами – це порушення законодавства ЄС і Німеччини. Але люди хочуть заробляти якомога більше грошей за обмежений період часу, тому вони погоджуються на нелегальне працевлаштування. А потім скаржаться, коли їх депортують, забороняють їм в'їзд в ЄС, залишають без грошей. Але це відповідальність кожної людини", – говорить Воскобойник.

 

Водночас варто пам'ятати, що і життя в Німеччині – дорожче. Якщо в Польщі роботодавець може забезпечити житлом і навіть нагодувати, то тут квартиру доведеться знімати самостійно. За даними Воскобойника, легально в Німеччині працюють приблизно 80 тис. українців.

Трудова міграція – загроза для України

Через масштабну трудову міграцію (за різними оцінками за кордоном працюють 3-5 млн українців) виникає ціла низка проблем:

  • дефіцит фахівців робочих спеціальностей;

 
  • міграції інженерів, медиків і медсестер;

  • проблеми із закриттям вакансій серед українських роботодавців.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ