Як «розводять» українців, які хочуть навчатися у Польщі, – досвід з Чорткова

Фото з мережі Інтернет

Зважаючи на попит і зацікавленість, протягом останніх років серед випускників шкіл Тернопільщини на отримання вищої освіти у вищих навчальних закладах Польщі, на теренах Західної України з’явилось чимало посередників та різних фірм, які користуючись таким попитом з боку майбутніх абітурієнтів та їхніх батьків, видурюють з них великі суми грошей, не надаючи насправді конкретних послуг.

 

Це і «Освіта Поль», «Аспект», «Шанс» та ще безліч інших приватних осіб, які використовуючи елементарну необізнаність наших громадян та невміння у Інтернеті відшукати потрібну інформацію про умови вступу до обраного навчального закладу сусідньої держави, залишають їх на просто біля «розбитого корита», при цьому без будь-яких юридичних наслідків для цих «ділків».

 


Не виключенням став і місто Чортків, що на Тернопільщині, де ще з 2015 року почав функціонувати такий собі «Центр культури  Польської» під керівництвом такої собі Наталії І., яка зрозумівши суть згаданого «заробітку» протягом травня-серпня кожного року робить на цьому справжній «бізнес». Ні тобі ніякої угоди чи договору, просто обіцянка, за яку наявні батьки повинні викласти немало небагато аж цілих «600 доларів США» та надіятись на успіх розпочатої справи. Натомість, підприємлива пані Наталія, так увійшла у смак, що гроші тепер бере наперед, а не в кінці за виконану «псевдороботу», щоб себе застрахувати від невдячних родичів абітурієнтів, бо ж вона так старалася… сиділа за комп’ютером в Інтернеті і може зробила кілька дзвінків до Польщі і вся ця праця вартує сотні доларів США.

 


І ще варто відмітити, що Наталія добрий психолог, так заведе розмову з довірливими батьками, що ті ладні на все для своїх чад та думають про себе, як їм пощастило, що їм трапилась така добродійка з Чорткова, не розуміючи, що їх банально обманули та в підсумку «взують».

 


А тому шановні краяни, якщо Ви хочете, щоб дитина навчалася у сусідній країні, і не знаєте, з чого розпочати, тож читайте далі.

 


Найперше, пошукова система «Гугл» в інтернеті допоможе довідатись про державні вищі учбові заклади Польщі, в більшості з яких не вимагають жодних вступних іспитів. У кращому випадку написання письмового тесту online та бесіда по скайпу. Вартість навчання не є дорожчою, ніж у приватних вузах України. Для прикладу у Вроцлавському державному університеті вже багато років (починаючи з 2006 р.) заснована програма (www.study-in-wrocław. pl ) для тих, хто не має Карти Поляка. З безплатною формою навчання ( електронна адреса: ofice@studyinwroclaw.сom). Також, ця програма діє у Вроцлавський політехніці, Вроцлавському природничому університеті, Економічному університеті Вроцлава, Вищій Вроцлавській банківській школі.

 


Щоб поступити у обраний польський вуз необхідно спочатку провести реєстрацію onlinе та електронною поштою надіслати документи:
1. Заповнена особиста анкета.
2. Легалізоване ( підтверджене apostille свідоцтво про освіту і перекладене на польську мову присяжним перекладачем у Польщі.
3. Медична довідка ( перекладена )
4. Підтверджена ксерокопія паспорта ( сторінки з фото, серією і номером )
5. Дві фотографії ( 37×52 мм) і ще 2 фото ( 3.5см × 4.5см )

 

Після onlinе реєстрації отримаєте підтвердження про внесення у списки абітурієнтів, яке дозволить при необхідності виготовити закордонний паспорт чи відкрити візу. Натомість, «Апостіль», ви можете замовити самостійно у м.Києві, у державному підприємстві “Інформаційно іміджевий центр Міністерства освіти та науки”. Контактний телефон: ( 044 ) 4846445, 48466495. Інформація на сайті : apostille.in.ua.

 


Шановні батьки, будьте уважними, не дозволяйте, щоб усілякі сумнівні ділки заробляли на Вашій необізнаності. А тому, найкраще звертайтесь до зареєстрованих польських шкіл, директорів цих шкіл, які знаходяться у вашому регіоні, де Вам нададуть всю необхідну інформацію та допомогу, і головне, цілком безкоштовно. Перелік їх вказаний на сайті Генерального консульства Республіки Польща у м. Луцьку.
https://luck.msz.gov.pl/…/wspo…/luck_ua_k_179/luck_ua_k_101/

 


І насамкінець, хотілося б ще раз наголосити на тому, що освіта в Польщі – це реально і доступно для кожного українця, якщо співпрацювати з професіоналами та насамперед з порядними людьми, не обирайте т.зв. «посередників» начебто для вдалого вступу до польського ВУЗу, які на просто Вами маніпулюють, користуються Вашою довірливістю й людською «ледачістю» пошукати про це в мережі Інтернет. Оскільки, співпраця з такими фахівцями вбереже вас від неочікуваних неприємностей, зайвих фінансових витрат та нервів.

Тарас Карпенюк


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ