Як і для кого піднімуть пенсійний вік

Фото з мережі Інтернет

У 63 і 65 років виходити на заслужений відпочинок в наступному році будуть всі українці, що напрацювали менше 26 років стажу.

 

Щорічно вимогу будуть підвищувати на 12 місяців. Уже в 2028-му потрібно буде мати як мінімум 35 років стажу. Парламентський комітет вніс правки в реформу - декретна відпустка (до трьох років) і служба в армії також буде зараховуватися до стажу. Але час навчання в вишах і училищах, як і зараз, у стаж не зарахують.

 

Кожен українець може дізнатися про те, який у нього стаж на даний момент і скільки ще потрібно працювати, в Пенсійному фонді. Там по кожному майбутньому пенсіонеру ведуть персональний облік.

 

 

Пенсія українцям без стажу не передбачена. Але замість цього можна оформити соціальну виплату. Її розмір менший мінімальної пенсії за віком і залежить від сукупного доходу сім'ї. Правда, зараз той, хто живе на суму, меншу прожиткового мінімуму, може звернутися в органи соцзахисту і отримати "надбавку". Таке право мають і українці без пенсій.

 

За даними Пенсійного фонду, на даний момент на соцвиплати живуть близько 100 тис. українців пенсійного віку. За оцінками експертів, їх число буде рости.

 
 
 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ