Боржників за комуналку чекають величезні штрафи і стовпи ганьби

Фото з мережі Інтернет

За новими правилами надання комунальної знижки, пільговики, які накопичили заборгованість як мінімум за два місяці, не мають право на «комунальну знижку» до тих пір, поки не погасили борг. Ще в 2016-му заборгованість по комуналці на субсидію ніяк не впливала. Нововведення, припускають в Мінсоцполітики, стимулюватиме українців з субсидіями справно оплачувати комунальні послуги.

 

Якщо заборгованість перевищує 10 тисяч гривень, пояснює юрист Олександр Плахотник, суд має право в рахунок боргу заарештувати квартиру. Якщо заборгованість не буде виплачена і після цього, нерухомість можуть продати. Частина суми забрати в рахунок боргу, а решту повернути вже колишньому власнику квартири. В українській практиці є прецедент, коли через заборгованість по комуналці сім'я втратила квартири. Так, в Луцьку 27-річний Олександр Швейгер в минулому році залишився без житла через борг в 50 тисяч гривень. «Двушку» продали за 446 тис гривень, а «здачу» не повертали кілька місяців.

 

«З молотка» йдуть не тільки квартири, але і машини, мікрохвильові печі, телевізори і т.д. Купити арештоване майно може будь-який українець на сайті сетах. У Києві, як каже Юлія Грамотна, ситуацію до суду намагаються не доводити. Як зазначає чиновниця, на її пам'яті немає прикладів арешту майна киян через комунальні борги. «Політика міста спрямована на те, щоб працювати з кожним випадком окремо. Потрібно зрозуміти, чому людина не платить. Буває, що сім'я виїхала на дачу і три місяці не платить, а є ситуації, коли це принципова позиція і люди роками не платять », - розповідає Грамотна.

 


 
Замість цього в столиці практикуються «стовпи ганьби». Список квартир із заборгованостями вивішують в під'їздах, на вході в будинок. А найбільше покарання, яке загрожує боржникам - від комунальної послуги можуть відключити весь будинок. Технічної можливості відключити від водопостачання тільки частина квартир немає. Будинок, де не платить більшість, ризикує залишитися без благ цивілізації.

 

Крім того, парламент вже ухвалив в першому читанні нову редакцію закону «Про житлово-комунальні послуги» (ЖКП). Якщо документ проголосують у другому читанні і в цілому, боржникам доведеться платити пеню за кожен день прострочення платежів. «Штраф» буде нараховуватися з 20 числа, за кожен день плюс 0,1% від суми заборгованості. При цьому, як пояснила один із співавторів законопроекту Олена Бабак, загальна сума пені не повинна перевищувати 100% від суми заборгованості.

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ