Експерти порахували у скільки обійдеться "комуналка" восени і взимку

Фото з відкритих джерел

У зв'язку з підвищенням тарифів, українцям доведеться більше платити за всі види комунальних послуг - опалення, гарячу і холодну воду, газ, електроенергію. Однак громадяни з невисоким рівнем доходів зможуть покрити більшу частину цих витрат завдяки субсидії. 

 

Як пояснили в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), перегляд тарифів - вимушений крок, на який Україна повинна була піти ще багато років тому. У регуляторі пояснили споживачам причини подорожчання кожного з видів житлово-комунальних послуг.

 

Електроенергія

 

Тариф на електроенергію покривав лише 21,3% від реальної її вартості, як пояснили в НКРЕКП. Промислові підприємства доплачували за населення і компенсували додаткові витрати за рахунок кінцевої ціни на свою продукцію. У 2015 році НКРЕКП вирішила підняти тариф для українців до рівня собівартості. Згідно з постановою №220, він підвищується у п'ять етапів.

 

До квітня 2015 року сім'я, яка споживає 150 кВт×год електроенергії на місяць, купувала 100 кВт×год за ціною за кіловат 45,6 коп., ще 50 кВт за ціною 78,9 коп. за кіловат (тариф "Київенерго" з вересня 2014 року по лютий 2015 року). У вересні 2015 року тариф затвердили на рівні 78,9 коп. при споживанні більше 100 кВт і 45,6 коп. при споживанні до 100 кВт, а в березні - до 99 і 57 копійок відповідно.

 

Наприклад, якщо минулої зими для такої сім'ї світло коштувало 85 грн, цьогоріч доведеться платити 135,9 гривень. Але навіть незважаючи на підвищення тарифів, електроенергія в Україні залишається найдешевшою в Європі.

 

Газ

 

Більше 20 років в Україні діяли занижені тарифи на газ, пояснюють у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. З бюджету на дотації доводилося виділяти мільярди гривень (торік - 100 млрд гривень).

 

Одна з умов отримання кредитів від Міжнародного валютного фонду - скорочення дефіциту в бюджеті НАК "Нафтогаз України". Новий тариф сформований згідно з імпортним паритетом. І український, і імпортний газ продають за однією ціною і населенню, і промисловості - 6800 гривень за тисячу кубометрів. Така ціна, як пояснюють чиновники, дозволить не тільки покрити дефіцит, а й інвестувати у видобуток власного газу.

 

За підрахунками "Нафтогазу", за рік українці використовують близько 21 млрд кубометрів газу. Газ, видобутий державними підприємствами (близько 13 млрд кубометрів), "Нафтогаз" закуповує за ціною 1590 грн, імпортний газ - за $185 (приблизно 4600 гривень). При цьому й імпортний, і український газ населенню продають за ціною європейського блакитного палива.

 

Згідно з розрахунками МЕРТ, вартість імпортного газу конвертували в гривні за курсом 26,7 (стільки, згідно з прогнозом, буде коштувати долар в Україні в 2017 році) і додали до неї 1146,5 грн (податок на додану вартість), 219 грн (тариф на транспортування), 513,7 грн (тариф на розподіл газу) і торговельну націнку постачальника ("Нафтогазу") - 57,4 гривень. У результаті отримали тариф 6800 грн за тисячу кубометрів.

 

Якщо до перегляду тарифів українці взимку платили за кожен кубометр 3,6 грн (соціальний тариф), то з травня 2016 року за кубометр газу доводиться віддавати 6,8 гривень. Родині, яка не встановила лічильник, але живе в квартирі з гарячою водою і централізованим опаленням, за кожну людину доведеться сплатити 4,4 кубометра газу. Для сім'ї з трьох осіб це обійдеться в 89,7 гривень.

 

Холодна вода

 

Компанії, які займаються водопостачанням, подали в НКРЕКП обґрунтування для підвищення тарифів на холодну воду. Так, "Київводоканал" попросив замість 10,2 грн за кубометр продавати воду за 13,43 гривень. НКРЕКП погодилася з таким проханням - вода подорожчала на 23%. Однак у кожному місті діє свій тариф на водопостачання.

 

Згідно з нормативом Кабінету міністрів, сім'я, яка не встановила лічильник, повинна оплачувати 4,5 кубометра води на кожну людину. Отже, вже зараз щомісяця сім'ї з трьох осіб в Києві, яка живе в квартирі без лічильника, доводиться платити 181,3 гривень.

 

У своїй постанові про перегляд тарифів НКРЕКП також звернула увагу на те, що компаніям через індексації доводиться більше грошей витрачати на зарплати.

 

Гаряча вода

 

Нові тарифи на гарячу воду також затверджує НКРЕКП. Вартість цієї послуги залежить від того, чим підприємство підігріває воду. Так, наприклад, у Кузнецовську Рівненської області кубометр коштує 14,88 грн, а клієнти однієї з ТКЕ у Дніпрі змушені будуть платити 85,83 грн за такий же обсяг гарячої води.

 

Клієнти "Київенерго" після перегляду тарифу платять за кубометр 83,1 грн (якщо немає рушникосушки, то 76,7 грн). У структурі тарифу 58% - вартість газу, 17% - податки, 7% - зарплати і тільки 6% - вартість самої води.

 

Відповідно до затвердженої Кабміном норми споживання, в середньому сім'я з трьох осіб використовує за місяць п'ять кубометрів гарячої води. За старим тарифом, для киян це обійдеться в 204,6 грн (40,92 грн за кубометр). Після подорожчання - 415,5 гривень.

 

Опалення

 

За даними "Київенерго", якщо раніше на 1 Гкал тепла доводилося витрачати газу на 392,45 грн, то після подорожчання блакитного палива ця сума зросла до 902,97 гривень. У структурі тарифу на тепло 64% ??- вартість газу, 17% - податки, решта - електроенергія, зарплати і так далі.

 

У кожному місті НКРЕКП затвердила свій тариф на тепло для конкретного постачальника (залежить від того, який енергоресурс використовує постачальник). Так, у Києві за однокімнатну квартиру (30 кв. м) без лічильника доведеться заплатити 989,1 грн, за двокімнатну (50 кв. м) - 1648,5 грн, а за трикімнатну (70 кв. м) - 2307,9 гривень.

 

Загальна вартість "комуналки" в Києві

 

У цілому за рік у Києві на 20% подорожчало світло, на 23,7% - холодна вода, на 47% - газ, на 50,7% - гаряча вода і на 51% - опалення. У результаті, якщо минулої зими сім'я з трьох осіб у стандартній однокімнатній квартирі віддавала за "комуналку" 976,85 грн, то взимку 2017 року доведеться заплатити вже 1881,3 гривень. Варто зазначити, що ця сума не враховує тарифів на вивезення сміття й утримання будинку. Життя в трикімнатній квартирі обійдеться в 3200,1 грн (торік - 1621,5 грн).

 

Однак у квартирі з лічильниками на тепло, газ, електроенергію, гарячу та холодну воду сума в платіжках може бути значно нижчою. Крім того, як прогнозують у Міністерстві фінансів, до зими в Україні субсидію оформлять 7 млн ??сімей.

 

Наприклад, сім'я з двох дорослих із середніми зарплатами (за даними Державної служби статистики - 4746 грн) і дитини за "комуналку" в трикімнатній квартирі замість 3187,9 грн заплатить 1915,4 грн (решту покриє субсидія). Цій же сім'ї в трикімнатній квартирі, але з мінімальними зарплатами (1550 гривень) доведеться заплатити за комуналку з субсидією всього 205 гривень.

 

 
 
 
* Тариф для тих, хто споживає від 100 до 600 кВт*год, тариф вказаний із ПДВ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ