Володимир Левін: Касові апарати знищують приватних підприємців

Фото http://kievvlast.com.ua

Представники малого та середнього бізнесу б'ють тривогу. З першого липня цього року набуває чинності нові вимоги податкового законодавства, згідно з якими, приватних підприємців зобов'яжуть встановлювати касові апарати (PPO). За словами представника Ради підприємців при Кабміні Володимира Левіна, це просто погубить приватників.

 

- Скажіть, чим загрожує таке нововведення представникам малого та середнього бізнесу?

 

- Це загрожує тим, що частина підприємців буде торгувати своєю продукцією з землі, біля виходів з метро і підземних переходів, а частина - піде в тінь. Товари та послуги різко подорожчають, а корупція розквітне небувалим кольором. А головне, що розпочато сезон перевірок малого бізнесу щодо порушень, пов'язаних з веденням PPO. А оскільки підприємець зареєстрований за адресою свого домашнього проживання, то чекати перевірок він починає на роботі, а закінчує будинку. PPO - це явне лобіювання великих мереж з одного боку, і посилення роботи фіскальної служби з іншого.

 

- Значить, малий і середній бізнес складають явну конкуренцію великим мережам?


- Звичайно! Поки існують приватники, то існує і конкуренція. Адже, у них товари можуть бути набагато якісніше і дешевше, ніж пропонована продукція великих мереж. Звичайно, цей факт дуже засмучує гігантів ринку. Навіщо їм боротися за якість? За низькі ціни? Коли можна просто ввести PPO і одним махом поставити на паперті з простягнутою рукою практично всіх приватників!

 

- Скажіть, а які витрати повинні будуть понести приватні підприємці, що б встановити PPO?


- Купівля одного касового апарата обійдеться від 3800 до 10000 гривень. Додати до цього ще й щомісячні витрати на обслуговування цього касового апарату та інтернет - від 300 гривень. В умовах тотального падіння економіки, такі фінансові навантаження на приватників, які і так зводять кінці з кінцями - неприпустимі! Більш того, за будь порушення підприємців чекають штрафи в розмірі 500% від вартості покупки. Справа ще й у тому, що приватники показують більш високий коефіцієнт зайнятості. Наприклад, у приватного підприємця на одного найманого працівника припадатиме 6 кв.м, а у великих сетівіков - до 70 кв.м на людину. Уявіть це навантаження на приватного підприємця, коли до всього, йому потрібно буде ще набрати додатковий персонал для обслуговування PPO! Це десятикратна навантаження на підприємця!


 
- Скажіть, а кому з представників влади може бути настільки вигідно введення PPO?

 

- Досить пройтися по списку народних депутатів і простежити їх залежності від великих сетівіков. Війну з малим та середнім бізнесом почали ще за часів Януковича, а закінчили при нинішньому прем'єрі - призначеннями виключно протеже від олігархічних груп.

 

- Виходить, що уряд жодним чином не захищає інтереси приватників?

 

- У державі ліквідовано всі структури відстоюють інтереси малого та середнього бізнесу. Приміром, у Європі приватників звільняють від податків за те, що вони створюють нові робочі місця. У нас же людей хочуть позбавити і тих невеликих заробітків, які вони мають. Приміром, один приватник може забезпечити робочими місцями п'ять чоловік, але якщо він згорне свою підприємницьку діяльність, то черги за допомогою з безробіття стануть тільки довше.

 

- Скажіть, а мають намір якось приватні підприємці боротися проти цього нововведення?


- Якщо скласти руки і ніяк не реагувати, то дрібний бізнес просто зітруть в порошок, і він стане частиною історії. Цього не можна допустити, і тому третього червня приватні підприємці підуть відстоювати свої права під стіни Верховної Ради. У такій ситуації потрібно максимально об'єднуватися і діяти. Історія не раз доводила, що простий люд здатний здобути перемогу в битві з правителями. Їх перемога залежала тільки від згуртованості.

Розмовляла Оксана Мельник


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ