Вигідна неефективність: як Україна втрачає 10 млрд кубічних метрів газу кожного року

Фото з відкритих джерел

Проблема ефективного використання енергетичних ресурсів України на порядку денному з часів оголошення незалежності України, але далі балачок справа не йде.

 

Уряд Яценюка жваво рапортує про те, як Україна переключилася на поставки європейського газу, а також падіння його споживання. Однак, як і здохлий кінь не їсть овес, так і вмираюча економіка України споживає газу менше не тому, що була проведена серйозна модернізація, а тому що дихає на ладан. Тому падіння споживання газу сталося не тому, що уряд здійснив глибоку модернізацію економіка, а, навпаки, тому що влада за 24 роки нічого не робили, поки річка змін не притягла нас до водоспаду за яким зіяє своєю порожнечею величезна прірва в яку ми ось-ось зірвемось.

 

У реальності ж боязкі спроби провести реальні програми підвищення енергоефективності впираються в лютий опір суб'єктів, які безпосередньо зав'язані на газовий бізнес і камарілью бюрократичних дармоїдів, які годуються з їх рук.

Недавно спілкувався з одним із керівників ОСББ Roman Bondaruk в Луцьку, який навів цікаві факти.

 

Вони провели повну модернізацію 9 поверхового будинку і добилися серйозної економіки за коштами. Наприклад, поставили спеціальну систему вартістю в 200 000 гривень, яка під час опалювального сезону контролює витрату гарячої води. На вході і на виході стоїть два лічильника. Перший заміряє температуру на вході, а другий на виході. Звичайний будинок опалюється шляхом постійного струму гарячої води по системі. Тут же гаряча вода заходить в опалювальну систему і відсікається від зовнішньої системи, далі циркулюючи по дому, коли на виході температура досягає певного мінімуму, то лічильник на вході автоматом відкриває заслінку і впускає в систему нову порцію гарячої води, швидко збільшуючи температуру до потрібного рівня.

 

Разом економія по дому склала 180 тис гривень за рік або 90 тис за пікових чотири опалювальних місяці. Тепер порахуйте економію в масштабах країни.

 

За його підрахунками Україна могла спокійно обходиться 9-10 млрд. Кубів газу на рік, які сьогодні спалюють у топці ЖКГ. До речі, саме стільки споживає вся економіка Польщі - близько 11-13 ярдів газу на рік. Задумайтесь 10 ярдів економії газу тільки на рік! Я не кажу про вугілля, мазуті та інших видах паливах, які ми використовуємо на наших ТЕЦ. Це мільярди доларів, які ми могли б спрямувати на армію, створення нових робочих місць, розвиток технологій. Нарешті, просто роздати, якщо нам їх не шкода.

 

Чому ж ми далі гріємо повітря?

 

Та тому, що монополії зацікавлені в неефективній економіці, тому що саме на неефективності тримається їхня влада. Звідки всі ці мери, начальники ЖЕКів будуть смоктати бабло? Адже газові олігархи і росіяни щедро платять за те, щоб Україна і далі була самою енергонееффектівнішою країною світу.

 

Неефективність дуже вигідна для обмеженого кола осіб і за неї вони готові на все що завгодно. І не потрібно скаржитися, що у нас немає ресурсів. ЄС і США пропонують масу програм, які і їхнім компаніям дозволили б заробити (ну, а як ви хотіли), і нам різко знизили енерговтрати. Більше року Кабмін не може створити фонд через який Захід готовий влити близько мільярда під модернізацію ЖКГ. Чому? Та тому що не можуть придумати схеми як смоктати звідти західні гроші. А Захід вже втомився чекати, коли в Україні прокинуться і перестануть красти самі у себе. І не дає кошти, щоб зграя моральних виродків перемістила їх у свої кишені. Зрештою, якщо індіанці не хочуть мінятися, то вони зникають, стогнучи від страждань і закликаючи весь світ допомогти їм.

 

PS: Можна тільки уявити наскільки багата Україна, якщо вона вже більше двох десятків обслуговує цю жахливу систему і тих, що її породили.

Юрій Романенко

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ