Валютний картель

Фото з відкритих джерел

Ось уже два тижні борговий ринок в Європі лихоманить. Волатильність за державними облігаціями ряду країн б'є історичні рекорди. Максимальний попит на німецькі 10-річні облігації, вони ж бундеси, сформувався 17 квітня. Прибутковість впала до 0.059%, і, здавалося, ще трохи - і нульовий бар'єр буде взято. Все логічно - ЄЦБ проводить програму викупу облігацій, обсяги значні, програма триватиме ще дуже довго, так чому б такому чудовому активу не вирости в ціні?

 

До 29 квітня ніщо не віщувало, що цей сценарій може бути зруйнований. Прибутковість трохи відкотилася з низів, але з початком європейської сесії розпродажі почали активізуватися, а до кінця дня вони вже прийняли характер панічної втечі. Що ж сталося? Експерти називали безліч причин. Це і зросла ймовірність вирішення грецької проблеми, і явний перекіс в позиціонуванні через упевненість в односторонньому русі ринку.

 

Можливо, свою роль зіграли позитивні новини з єврозони, що свідчили про зниження дефляційного тиску. Але жодна з цих причин не могла привести до такого масштабного руху. Що ж це було? Для того щоб відповісти на питання, що послужило причиною, потрібно просто заглянути в календар, в якому ми побачимо, що 29 квітня Міністерство торгівлі США опублікувало попередню оцінку ВВП США за 1 квартал. За день до цього вийшов звіт про споживчу довіру в США в квітні, який виявився на 6,1% нижче березневого значення, при тому що експерти прогнозували зростання. Споживчий попит - основа економіки США. Зниження попиту призводить до погіршення практично всіх економічних показників.

 

З початку року макроекономічна статистика зі все ще першої економіки світу в переважній більшості випадків виходила гірше прогнозів, тобто очікування виявлялися занадто завищеними. І зниження Consumer Confidence Index стало тим самим камінчиком, який викликав лавину - гравці зрозуміли, що дані по ВВП вийдуть гірше очікувань. Ну, скажете ви, і що тут такого? Ну вийшли гірше, вперше чи що? Чому панічні розпродажі? Так тут все просто. Програма викупу затівалася європейським ЦБ зовсім не для того, щоб стимулювати економіку. Вона затівалася для того, щоб вивільнити з боргової сектора гроші американських банків і хедж-фондів, що прийшли до Європи кілька років тому в пошуках прибутку.

 

За минулі пару років облігації ряду країн Європи, і зокрема німецькі, росли в ціні швидше, ніж аналогічні американські, і інвестори отримали хороший прибуток. Пора б і честь знати, поверніть наші грошики, ми додому! Але кому продати товар на піку вартості? На вторинному ринку таких покупців немає! Ось і запускається програма викупу від ЄЦБ. У теорії регулятор викуповує облігації у власників, а вивільнені гроші йдуть ... Куди? Ну звичайно туди, де незабаром з'являться дохідні інструменти, тобто в США.

 

ФРС готує підвищення ставок, а значить, почне рости прибутковість і державних паперів, і величезної кількості інших інструментів. Ось так в теорії. А на практиці виявилося, що кошти з Європи до США не йдуть. Гравці побачили, що економіка США не готова до підняття ставок, незважаючи на всі запевнення ФРС. Більше того, вони зрозуміли, що США після припинення програми QE3 повільно сповзає в рецесію, а значить, ніякої прибутковості не бачити як своїх вух. І вивільняються кошти з Європи пішли не туди, куди їх посилено підштовхували, а зовсім в інші активи, у першу чергу на ринки, що розвиваються, на сировинний сектор, та навіть у фондовий ринок Європи, не випадково європейські фондові індекси останні пару місяців зростають випереджаючими темпами. А раз так, то навіщо тоді проводити в єврозоні QE?

 

Ось чому гравці стали виходити з німецьких, і не тільки, облігацій максимальними темпами в історії - з'явилися обґрунтовані побоювання, що програма викупу єврооблігацій, яка, за планами, повинна бути розтягнута до вересня 2016 року, буде згорнута набагато раніше. А раз так, то володіння німецькими, французькими, швейцарськими облігаціями стає занадто небезпечним - вони відразу перетворилися на гарячий товар. З усього описаного вище випливає ще один, суто практичний, висновок. Гравці більше не чекають, що ФРС в осяжному майбутньому підніме ставки. Гравці чекають, що економіка США буде стимулюватися. А найвірніший спосіб стимулювання - це послаблення національної валюти. Долар буде падати.

 

Юрій Вешневецький


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ