Що робити вітчизняному бізнесу: системний погляд

Фото з відкритих джерел

Почнемо статтю з улюбленої демагогії про те, що український бізнес має великий потенціал росту, що в ньому сховані величезні конструктивні сили, що ми попереду всієї планети за своїми можливостями і таке інше. Така собі спадкова радянська демагогія. Розмови про нескінченний потенціал - це на кшталт ситуації, що склалася, наприклад, з сільськогосподарським потенціалом України. З одного боку за оцінками експертів Україна може прогодувати близько 400 млн. чоловік, а з іншого – реальна ситуація набагато скромніша.

 

Безумовно, розмови про потенціал важливі, але мова має йти по-перше, про системний потенціал, а, по-друге, ми всі повинні відштовхуватись від сьогоднішніх реалій. А реалії такі, що українській бізнес вкритий корупцією вдоль і поперек, не зважаючи навіть на війну в країні, корупція на сьогодні залишається головною проблемою на шляху до кращого майбутнього. Це щодо зовнішнього фактору.

 

А тепер найцікавіше. Ті хто кажуть про великий потенціал українського бізнесу як мінімум не розуміють системних проблем в контексті функціонуванні та розвитку бізнес-організацій. І мова тут іде не про державне регулювання, а саме про внутрішню упорядкованість діяльності, що повністю залежить від якості менеджменту та ступеня розвитку навичок системного мислення, а з цим в нас величезні проблеми.

 

Бізнес – це система і для того, щоб зробити бізнес довгостроковим з позиції привабливої прибутковості та періоду життя безумовно необхідно застосовувати системний підхід.

 

Для того, щоб розглядати бізнес як систему потрібно всього на всього розуміти, що будь-яка система складається з елементів.

 

Що таке бізнес система? Це безліч елементів, зв'язків і взаємодій між ними і зовнішнім середовищем, які формують єдність системи, властиву їй цілісність, якісну визначеність і цілеспрямованість. Давайте розглянемо на прикладах.

 

Кожна компанія складається з елементів. Багато хто вважає, що це відділи, бюро, підрозділи тощо. З системної точки зору, все набагато простіше - їх всього 4, а саме: засоби праці, предмети праці, умови праці та люди (персонал). Стає очевидним, що якість і досконалість елементів повинні дозволяти досягати поставлених бізнес-цілей.

 

Кожен з цих 4-х елементів взаємодіє один з одним і зовнішнім середовищем, а, значить, рівень сполучення і взаємодії між ними повинен бути максимальним, в першу чергу для того, щоб попереджати втрати часу, енергії та грошей, і дозволяти компанії функціонувати з найбільшою ефективністю.

 

Приклад з практики

Реалізуючи консалтинговий проект системної діагностики великого машинобудівного підприємства, було з'ясовано, що підприємство закупило найсучаснішу технологічну лінію, вартістю 1,2 млн. Євро, при цьому не до кінця врахувало питання її сполучення, як з існуючим рівнем підготовки персоналу, так і з подальшими лініями в рамках технологічного процесу. Результатом стали масові звільнення з метою відшеодувати фінансові втрати невдалої реалізації проекту.

 

Даний приклад є наочним відображенням того, коли непродумані зв'язки між елементами можуть призвести до величезних втрат, в першу чергу, - фінансових. Така картина властива вітчизняному бізнесу, коли вектор зусиль елементів системи не збігається, а практичний результат дорівнює результату відомої байки І. Крилова «Лебідь, рак і щука».

 

Наявність елементів і зв'язків між ними в рамках кожної бізнес - системи формує її якісну визначеність, яка виражається у виробництві послуг та / або продукції, а також, завдяки наявності людей (персоналу), формує її цілеспрямованість, ті стратегічні орієнтири, до досягнення яких прагне будь   -яка компанія.

 

Саме від того, в якому стані знаходяться елементи бізнес-системи і наскільки правильно і якісно встановлені зв'язки між ними і залежить загальносистемний результат будь-якої компанії.

 

І, наостанок, дві ключові поради для довгострокового системного розвитку вашого бізнесу:

  1. Вибудовуйте прогресивну корпоративну культуру.
  2. Постійно вдосконалюйте свою бізнес-систему, в першу чергу систему управління.

 

Не шкодуйте на це сил і часу, так як саме ці дві складові і визначають у кінцевому рахунку життєздатність будь-якої компанії.

Олексій Гагарінов,

консультант в галузі системного розвитку організацій, бізнес-тренер


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ