Призначення нового глави НБУ залежить від трьох факторів і може тягнутись до осені

Фото з мережі Інтернет

На призначення нового голови Національного банку України зараз впливають три фактори.

 

Перший фактор – це вимоги західних партнерів, які дуже багато грошей дають Україні з часу початку війни, яку розв’язала Росія, але не бачать результату ефективності використання цих коштів. Думаю, що з їхнього боку також будуть якісь пропозиції, схожі до того, як свого часу вони запропонували і наполягали на кандидатурі Наталії Яресько на міністра фінансів України. Не виключено, що зараз вони будуть вимагати якусь свою людину на посаду глави НБУ. Це може бути людина українського походження, як Наталія Яресько, чи неукраїнського.

 

Другий фактор, який має вплив, – це фактор Президента. Очевидно, він хотів би зараз поміняти «шило на мило» і замінити одну свою людину, якою є Гонтарева, на іншу свою ж людину і далі продовжувати використовувати центральний банк для своїх цілей.

 

Третій фактор – це коаліція в парламенті і вимоги до президентської фракції ББП з боку її основного партнера – «Народного фронту», який також може вимагати свою людину на посаду глави НБУ.

 

Тільки коли всі три фактори зійдуться на одному прізвищу, тільки тоді відбудеться призначення нового глави НБУ. Разом із тим, не виключено, що цей процес може затягнутися до осені, якщо західні партнери України не будуть вимагати якомога швидшого призначення глави НБУ. Влітку парламент піде на канікули, а зараз, наскільки я розумію, у Раді немає достатньо голосів для цього призначення. Тому є загроза, що довготривала відпустка Валерії Гонтаревої може тривати, як мінімум, до осені.

 

Гонтарева, йдучи з посади глави Нацбанку, залишає за собою жахливу ситуацію із банківською системою і з курсом національної валюти, а найголовніше – з кардинально підірваною довірою українців до банківської системи і до гривні. А це найгірше, тому що відновити цю довіру буде нелегко і це займе довгий час. Виконувач обов’язків уже заявив, що нічого не буде міняти і буде продовжувати попередню політику, тому є дуже великий ризик, що продовжиться банкопад, будуть ліквідовані ще якісь банки і продовжиться девальвація гривні.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ