Ольга Шахін: «Сюрприз з касовими апаратами чекає на підприємців вже за кілька днів»

Фото з мережі Інтернет

Ситуація, яка склалась з прийняттям та публікацією постанови «Про затвердження переліку груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій» знову вимагає роз’яснення для підприємців. Справа в тому, що, як виявилось, дія постанови може початись значно раніше, що стане справжнім «сюрпризом» для підприємців.

 

Про те, що і коли чекає підприємців, говоримо з Головою ТОГО "Підприємці Галичини", членом Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Ольгою Шахін.

 

— Ми вже говорили з Вами про постанову Кабміну, яка визначила перелік груп товарів, для реалізації яких вводять касові апарати. Що змінилось на сьогоднішній день?

— Справді таку постанову Кабінет міністрів підготував, визначив перелік складних побутових товарів, для реалізації яких потрібен РРО (касовий апарат), і навіть оприлюднив дату вступу її в дію, тобто 1 липня 2017 року. Проте, була одна умова, що можуть вноситись зміни, оскільки документ не був попередньо погоджений з Державною регуляторною службою. Через тиждень після прийняття цієї Постанови, ДРСУ повідомила, що перелік товарів вдалось скоротити практично вдвічі.

 

— На сьогоднішній день вже відомо, які саме групи товарів таки підлягають під дію постанови?

— Так. Кабмін опублікував текст корегованої постанови ще 6 квітня. Перелік товарів справді скоротився, порівняно з попереднім варіантом і тепер містить вісім груп товарів:

  1. Вироби із чорних металів.
  2. Реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої, їх частини.
  3. Електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя.
  4. Засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання.
  5. Прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя.
  6. Годинники всіх видів та їх частини.
  7. Музичні інструменти; їх частини та приладдя
  8. Іграшки, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя.

 

Загалом в групах понад 50 підгруп і усього понад 300 позицій товарів. (Повністю з переліком можна ознайомитись тут, - ред.) Окрім того, постановою внесено зміни до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого постановою КМУ від 11 квітня 2002 року за № 506.

 

 

— Зараз багатьох підприємців найбільше цікавить питання, коли ж чекати їм цього чергового «полегшення»?

— Як ми вже говорили, постановою передбачалось, що її дія розпочнеться з першого числа першого місяця кварталу, який наступає після того, в якому була постанова опублікована. Тобто, якщо постанова опублікована в квітні, то, відповідно, її дія мала б розпочатись з 1 липня. Але у постанові №231, яка була опублікована в «Урядовому кур’єрі» 7 квітня 2017 року попередній пункт про введення в дію раптово пропадає, а натомість чітко говориться про те, що вона набирає чинності через 30 днів з дня її опублікування. Отже, підприємці відчують дію постанови вже 7-8 травня цього року.

Розмовляв Олег Жак


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ