Курс гривні прогнозувати неможливо

Фото з мережі Інтернет

Фінансовий ринок позитивно відреагував на заяву глави НБУ Валерії Гонтарєвої про відставку. А те, що перший зам Гонтарєвої, Яків Смолій, виконуватиме обов'язки глави НБУ до призначення нового голови НБУ, може привести до падіння гривни на тлі негативних очікувань ринку.

 

Впродовж останніх тижнів спостерігається стабільність гривні та її незначне зміцнення. Це можна пояснити позитивними очікуваннями фінансового ринку, які з'явилися після заяви глави НБУ Валерії Гонтарєвої про її відставку. Заява про відставку неефективного керівника, який натворив у банківській системі за час своєї каденції багато поганого, викликала хорошу реакцію на фінансовому ринку, і він заспокоївся. Проте недавня заява про те, що Гонтарєва йде в якусь незрозумілу тривалу відпустку, може спровокувати зміну позитивних очікувань на негативні. Тим паче, що зараз в.о. глави НБУ - її перший заступник, і він вже заявив, що нічого не змінюватиме в політиці своєї попередниці. А це теж може спровокувати зміну настроїв.

 

З точки зору економіки і фінансів, у нас немає причин для девальвації гривні вже більше року. Оскільки всі три чинники, які формують курс - зовнішньоторговельний баланс, загальний платіжний баланс і стан державного боргу, не роблять зараз негативного впливу на курс. Завдяки масштабній зовнішній допомозі, яку Україна отримує, ростуть золотовалютні резерви НБУ і складають на сьогодні вже понад 17 мільярдів доларів. Потому економічних причин для девальвації немає.

 

Проте, є штучна девальвація, яку проводить Кабмін та НБУ. Їм девальвація вигідна, оскільки за її рахунок вони вбивають одразу двох зайців: наповнюють центральний і місцевий бюджети за рахунок інфляційного ефекту, який йде за девальвацією, а також задовольняють апетити наших горезвісних експортерів, які є власниками наших політичних сил та політиків. Це найлегший шлях для уряду та НБУ, але це вкрай важкий шлях для всіх громадян України та всіх українських підприємств, які не є експортерами. Для них девальвація вкрай шкідлива, оскільки знижує їхню платоспроможність.

 

В Україні неможливо прогнозувати курс, оскільки в нас немає бази для прогнозування - курсової стратегії. Те, що НБУ називає стратегією та плаваючим курсом, є не стратегією, а самоусуненням від неї. Оскільки плаваючий курс означає, що центральний банк самоусунувся від процесу. А під час кризи дуже потрібна тверда економічна рука, в тому числі в курсовій політиці, щоб стримувати негативні явища, а не пускати все на самоплив.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ