Ехо війни докотилось до фондового ринку: в уряді знайшли нову жертву.

Фото з відкритих джерел

Через тиждень набудуть чинності зміни до Закону "Про ліцензування господарської діяльності", які тихою сапою пройдуться по фондовому ринку України: компанії, істотну участь у капіталі яких належить росіянам, позбудуться ліцензій. У першу чергу під ударом виявляються дві найбільші біржі країни - Українська біржа і ПФТС.


 
У День Конституції - 28 червня - набуває чинності закон, кардинально міняє правила ліцензування деяких видів господарської діяльності. З цього моменту державні органи отримують можливість анулювати ліцензію компанії, якщо істотний вплив на її діяльність надає власник-резидент країни-агресора. Політично такий крок можна вважати правильним, але чи так він хороший насправді, як може здатися на перший погляд?

 

Не слід плекати ілюзій. Законодавці, приймаючи цей закон, не хотіли застосовувати якихось серйозних санкцій, оскільки набагато більш значущі сфери діяльності під дію закону не потрапили. Ви вдумайтеся - з-під дії закону виключені: телебачення і радіомовлення, алкоголь і тютюн, банківська діяльність і навіть мобільний зв'язок, за моїми даними, не потрапляє, хоча прямо в законі і не позначено. Тобто там, де можна промивати мізки і споювати націю, воно виключено, а в якості головного ворога визначена фондова біржа. Саме тут куються підступні плани по захопленню Батьківщини.

 

А адже хто постраждає насправді від дії закону, прописаного в подібному вигляді? Насамперед постраждають 130 українських акціонерів, які в 2010 році купили акції фондової біржі ПФТС. Вони 20 років будували ПФТС, інвестуючи в біржу грошові та часові ресурси, і тепер відразу втратять бізнес. Крім того, постраждають більше 100 клієнтів ПФТС. Більше не постраждає ніхто. А наш мажоритарний акціонер (Московська біржа - 50% + 1 акція - ред.), В крайньому випадку, просто поверне свої гроші після ліквідації компанії.

 

Говорити ж про спробу врятувати біржу через приховування частки Московської біржі в кіпрській юрисдикції просто безглуздо. По-перше, НКЦПФР все одно повинна перевірити кінцевих власників. По-друге, МБ - це міжнародна, прозора компанія, яка більш ніж на 50% належить найбільшим світовим приватним і суверенних фондів і піде на переоформлення прав власності тільки в одному випадку - чесного продажу іншому інвесторові. От тільки проблема в тому, що знайти того, хто зараз готовий купити 50% чого-небудь на фондовому ринку України вкрай важко.

 

Загалом, наша держава, як та унтер-офіцерська вдова з "Ревізора" - висікла сама себе: біржі не буде, гроші підуть з країни, держава недоотримає 5 мільйонів гривень на рік, які ми перераховуємо до бюджету.

 

В уряді просто знайшли тих, ким можна пожертвувати на догоду громадській думці, створюючи видимість боротьби. Для мене після розуміння, хто під дію закону не потрапляє, даний твір законотворчості є ні що інше, як формальна відписка. Смішно сказати, але до недавнього ПФТС вважали мало не філією ЦРУ, оскільки ми створювалися USAID, а ось тепер ... розвернула нас доля, так розвернула.

 

Але від нового закону може постраждати не тільки ПФТС. "Українська біржа" також може опинитися під ударом - все залежить від того, як виконуючі органи будуть трактувати поняття "істотний контроль" та іже з ним: який розмір частки в біржі; вважається один акціонер або сукупно всі резиденти-агресори; офшорна компанія резидента країни-агресора все ще агресор або вже немає і т.д.

 

Друге важливе питання - за яким із двох шляхів підуть державні органи, реалізуючи даний закон: по "прискореної" схемою, як за часів Жовтневої революції, чи все-таки по необхідних процедур із зміною відповідних нормативних актів і т.д. Як на мене, країна, що прагне в ЄС, по першому шляху не ходить. Але, може, я чогось недорозумію і треба швиденько прикрити ці осередки "злісного сепаратизму".

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ