Єдина валюта і ситуація в Греції: проблем не стало менше

Фото з відкритих джерел

Останнім часом увага учасників ринку звернено до Греції. Саме ця проблема, яка почала формуватися ще в 2010 році, стала прецедентом світового масштабу. Природно, це є головним драйвером ринків. Європейське співтовариство вперше зіштовхнулося з тим, що членів ЄС може поменшати. Як реагувати і якими мають бути механізми виходу із ситуації - сьогодні не знає ніхто. Референдум показав, що греки не згідні з умовами кредиторів, але як поведе себе ЄС поки залишається загадкою і передбачити результат не представляється можливим.

 


У зв'язку з цим, весь фундамент ринку, який базується на показниках і статистиці дещо втратив свою актуальність і звичну значимість. Публікації показників і статистики не знаходять потрібної реакції. Приміром, досить позитивні дані за рівнями ділової активності в сфері послуг окремих економік і Європи в цілому, дозволили курсу євро тільки утримувати позиції. Також і роздрібні продажі, які показали деяке уповільнення, але все ж були вище очікувань.

 


Мабуть, єдиним тиском на єдину валюту стало зниження прибутковості німецьких 10-річних облігацій. Цілком зрозуміло, що інвестори вважали за краще піти в менш ризикові інструменти, а стримуючим фактором стало майбутнє голосування в Греції.

 


З обох боків звучать сенсаційні заяви і ситуація нагадує нездійсненну команду «стій там - іди сюди». Втрачати Грецію Європа не хоче, щоб не показати приклад іншим незадоволеним в «європейському гуртожитку», та й проявити слабкість і погодиться на умови греків теж не може - наслідки не менш плачевні.

 


Попереду чекає саміт влади ЄС з грецького питання, який планують провести завтра, 7 липня. Нові реалії вимагають прийняття і нових рішень. До тих пір, поки не буде прийнято остаточне рішення, очікувати кардинальних рухів на ринку по основній валютній парі не варто.

 


З іншого боку, якщо говорити про євро-долар, то вже тривалий час ведуться розмови про підвищення ставок у США. Слово тепер за ФРС. Природно, це не так просто і вимагає серйозної підготовки. У разі позитивного рішення, приплив інвесторського капіталу в американську економіку буде досить відчутним і єдина валюта може продовжити спадний рух.

 


На цьому тижні не очікується публікацій серйозних економічних показників з єврозони, крім зміни обсягів промислового виробництва Німеччини та Франції, які надають посереднє вплив на ринок.
На сьогоднішній день, враховуючи фундамент ринку, не варто поспішати з прийняттям торгових рішень. Можливо майбутня зустріч в Брюсселі дещо прояснить ситуацію.

 

Олег Жак

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ