Черговий обвал гривні може статися ще в цьому році

Фото з відкритих джерел

Питання курсу національної валюти ніколи не перестане бути актуальним. Після її різкого падіння нижче 30 грн за долар зараз спостерігається затишшя і більш-менш стабільний курс. Така ситуація з національною валютою не може триматися довго, і нинішня стабільність є штучною. Саме НБУ своєю штучною політикою зв’язує грошову масу і тим самим тримає курс гривні та інфляцію. Нема жодних підстав для оптимізму навіть у найближчому майбутньому.

 

Що стосується факторів для таких прогнозів, то в першу чергу слід зауважити різке падіння ВВП на 15%, а стискання промисловості і будівництва взагалі досягають 20% і 27% відповідно. Звідки візьметься прогнозований ріст ВВП на 2% в наступному році, наразі знають тільки в Кабміні. На сьогодні планують лише збільшити податковий тиск і трохи підвищити соціальні платежі, використавши ефект від інфляції, а не справжній ріст економіки, який потрібно було закладати вже в цьому році. Тому цифри з пропонованого бюджету швидше нагадують хворобливу фантазію, ніж здоровий глузд і розрахунки.

 

На сьогодні цей проект бюджету відкликали на доопрацювання. З другого боку, планується зміна в податковій базі, і, за логікою речей, потрібно спочатку змінити цю базу, а вже потім готувати проект бюджету. Але бардак побороти не так легко. Зараз на всіх перехрестях розповідають про ріст місцевих бюджетів на 35%. Відповідно мав би зрости і центральний. Але цей ріст знову ж таки вирахуваний за рахунок інфляційних процесів. Не секрет, що інфляція становить близько 40%.

 

Це те, що стосується перспектив економіки. Немає зараз підстав вірити в ріст економіки в наступному році, а відповідно, і в зміцнення гривні.

 

Ще одним фактором, який аж ніяк не сприяє зміцненню національної валюти, є чергове зниження основної ставки регулятором. НБУ недавно знизив відсоткову ставку до 22%. Така практика є звична для регулювання монетарної політики, але це є посил для зниження національної валюти. В такій ситуації виграють експортери і вирівнюється баланс між імпортом і експортом. Виникає питання: чи будемо ми стільки продавати, що ми будемо продавати і кому ми будемо продавати? Українська продукція ще далека від тих стандартів, яких вимагають на світових ринках.

 

Але основним фактором стануть результати подальшої співпраці з кредиторами. Якщо домовитися вдасться, то курс, можливо, і втримають, але так не може тривати вічно. Як показав досвід Греції, жити на кредитах можна, але рано чи пізно настає та межа, після якої вже повернення неможливе. Кредитори готові давати гроші, але вони хочуть бачити позитивні зміни, а не чекати дефолту і втратити свої гроші.

 

На наступний рік закладається курс гривні на рівні 24 грн за американський долар, але, враховуючи усі фактори і стан у державі, черговий обвал може статися ще цього року. Минає літнє затишшя, а історія свідчить, що саме на осінь припадають різкі коливання курсу. Сподіватися на ріст досить ризиковано, тому цілком можливо, що найближчим часом гривня спробує ще раз протестувати на міцність рівень у 30 грн за долар США.

 

Читайте також: Фінансовий аналітик з Тернополя спрогнозував курс гривні краще від Уряду і Нацбанку

 

І це ще не найгірший прогноз. Ситуація в зоні АТО залишається напруженою. Скоро зима, і газове питання знову постане більш актуально. Внутрішнє споживання і платоспроможність населення залишають бажати кращого. Отож, загострення конфлікту разом з усіма економічними та іншими чинниками цілком може штовхнути гривню до рівнів вище 32 гривень за долар.

 

Я дуже хочу помилитися. Хоча б цього разу…

 

Олег Жак


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ