Чергове підняття мінімальної зарплати до 5 000 гривень не витримає жодне підприємство

Фото з мережі Інтернет

В уряді розглядають можливість підвищення мінімальної зарплати до 5000 грн. Про це повідомив віце-прем’єр міністр Павло Розенко. Остаточно дату чергового підвищення уряд визначить у квітні-травні поточного року. Проте, піднімати мінімальну зарплату в Україні можна і потрібно, тільки головне, щоб це не робилося різко. 

 

Це взагалі підірве фінанси фактично всіх підприємств, особливо малих і середніх. У перспективі, звичайно, треба поступово піднімати соціальні стандарти, але це необхідно робити поетапно, а не різко. А по-друге, це потрібно робити в залежності від темпів економічного росту країни. Тобто не можна піднімати соціальні стандарти в рази, якщо темпи росту – лічені відсотки. Таке не витримає бухгалтерія жодного підприємства.

 

Підвищення мінімальної зарплати вдвічі, яке відбулося з початку цього року, вже принесло деякі негативні наслідки, оскільки відбулося різко.

 

Звичайно, що це спонукало практично у всіх підприємствах і установах до тінізації трудових відносин, коли працівників переводили на неповний робочий день – на чверть чи на півставки, хоча реально вони працювали повний робочий день. Особливо це стосується приватного сектору. Ну а в державному секторі у керівників не було іншого виходу, як застосовувати скорочення працівників Тому що знову ж таки при тих самих фінансових результатах установа чи підприємство не може виплачувати двічі більші соціальні платежі. Особливо це вдарило по малих підприємствах.

 

На сьогодні за статистикою близько 200 тис. фізичних осіб-підприємців закрились. Говорять, що це були «сплячі» ФОПи. Але вони платили хоча би щось. А зараз вони вже не платять нічого, хоча і далі працюють, тільки тепер уже повністю нелегально. Тобто збільшується частка тіні в українській економіці.

 

Андрій Новак


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ