Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

Фото з мережі Інтернет

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електроенергії, особливо в умовах масового обстрілу енергетики з боку РФ, а також вимушеного імпорту струму з країн Євросоюзу за ціною 6-7 грн за кВт*год.

Такі розрахунки озвучив народний депутат ("Батьківщина"), голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко. За його словами, таку собівартість електроенергії було зазначено у відповіді Кабінету міністрів на депутатський запит до уряду щодо структури ціни.

"Вона (кінцева ціна. – Ред.) складається з чотирьох компонентів: "Енергоатом" (1,15 грн), високовольтні мережі "Укренерго" (0,58 грн), розподільчі мережі обленерго (1,64 грн), ще 13 коп. на продаж... Там слідує, що собівартість – 3,5 грн", – розповів депутат, зазначивши, що, на його думку, у разі підвищення тарифу враховуватимуться саме такі розрахунки.

 

При цьому Кучеренко вважає, що якби не було масованого обстрілу та руйнувань, тариф для населення все одно довелося б піднімати до собівартості. Адже державі потрібно щороку знаходити до 30 млрд грн на покриття витрат на виробництво струму, а також імпорт із країн ЄС.

"Якщо собівартість не покривається, то звідки брати гроші? На покриття з бюджету - там немає цих грошей. Це досить велика сума – 30 млрд грн на рік. З бюджету не можна, намагалися до останнього моменту брати з бізнесу... За рахунок цієї ціни компенсували для населення низьку ціну. Але зараз і бізнес не тягне. Тому питання непопулярне, вимушене. Плюс ми сьогодні все одно в дефіциті, нам потрібно буде брати імпорту електроенергію в досить великих обсягах, щоб покривати цей дефіцит. Ціна імпортної електроенергії вона ринкова, 6-7 грн", – розповів нардеп.

У Кабінеті міністрів визнають, що розглядають можливість підняти вартість струму. Однак ні фінального рішення, ні розрахунків поки що немає. І, ймовірно, таке підвищення може статися не раніше ніж влітку.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ