Нацбанк збирається відмовитися від долара. Як це вплине на ліквідність накопичення українців в американській валюті

Фото з мережі Інтернет

Валютний курс гривні у найближчій перспективі визначатиметься не через американський долар, а євро, частка якого у розрахунках в Україні продовжує зростати. Національний банк України розглядає можливість прив’язати валютний курс гривні до євро замість американського долара. Про це повідомляє сам регулятор.

Нагадаємо, увесь час існування гривні як національної валюти України її курс до інших валют світу визначається у прив’язці до долара США. Відповідно курси усіх інших валют до гривні встановлюються через її крос-курс до долара.

Але вже в недалекому майбутньому ситуація може змінитися.

 

"Валютна структура угод на валютному ринку України підтверджує статус долара США як основної курсоутворюючої валюти. Водночас у сегменті операцій банків з клієнтами частка угод в євро в загальному обсязі ще з довоєнних часів має тенденцію до зростання, - йдеться о повідомлені Нацбанку. - Зокрема, за операціями з купівлі безготівкової валюти клієнтами частка угод в євро упритул наблизилася до 50%. Продовження цієї тенденції з урахуванням євроінтеграційних прагнень України може вже в недалекому майбутньому актуалізувати питання доцільності переходу з долара до євро як основної валюти курсової прив’язки".

Валютна євроінтеграція

Тож чому НБУ вирішив змінити головну іноземну валюту, в принципі, зрозуміло.

"Причина цього очевидна – євроорієнтація і в перспективі інтеграція в ЄС, - сказав "Апострофу" фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. - Ідея переходу на євро (щодо курсоутворення) вже давно витає, і про це говорили ще до війни, оскільки у нас суттєво зросла кількість операцій з євро. Тому це логічний крок, до того ж необхідний для євроінтеграційних процесів".

Але чого чекати на цьому напрямку далі?

"Теоретично євро має ставати більш популярною в Україні валютою, по-перше, через нашу євроінтеграцію, а, по-друге, через розширення самої зони євро, - каже "Апострофу" економіст, ексчлен Ради НБУ Віталій Шапран. - Час такого переходу буде залежати від швидкості обох процесів. Також важливим фактором стане інтенсивність участі ЕС у відновленні України. Всі ці процеси довгострокові і триватимуть не один рік".

Ще одне важливе питання – як курсова переорієнтація відіб’ється на простих українцях?

 

"Для населення, за великим рахунком, нічого не зміниться, - вважає Андрій Шевчишин. - Євро буде більше популяризуватися всередині країни як валюта збереження, валюта конвертації".

Для економіки прив’язка до євро теж, скоріше, буде позитивом.

"Серйозних складнощів не має бути, адже євро є валютою наших основаних торговельних партнерів, - сказав "Апострофу" директор аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

Тож здебільшого перехід у курсоутворенні на євро має принести плюси.

"Євроінтеграційні процеси, європейські контракти набагато простіше буде вести, обслуговувати їх. Якихось суттєвих мінусів я не бачу, - каже Андрій Шевчишин. - Єдине, необхідно буде переформатувати рух коштів, і спочатку це додасть головного болю банківському сектору. Також це стосується державної звітності та інших параметрів, таких як, наприклад, міжбанк".

Неблизька перспектива

Незалежно від того, коли Україна формально приєднається до Євросоюзу, євроінтеграційні процеси в нашій країні поглиблюватимуться. У зв’язку з цим постає питання, чи зможемо ми - і коли - почати використовувати євро у якості грошової одиниці для внутрішніх розрахунків?

Андрій Шевчишин вважає, що це - дуже далека перспектива.

 

"Єврозона – це зовсім інша справа, зовсім інші правила. Я вважаю, що в горизонті десяти років це взагалі не розглядається, оскільки нам потрібна незалежна політика, в тому числі, Нацбанку і Мінфіну, щоб ми могли бути вільнішими в наших рішеннях і стимулюючих програмах – особливо у післявоєнний період", - підкреслив фахівець.

"Нацбанк на таке точно не погодиться – це питання незалежності монетарної політики, - додає Олександр Паращій. - Хоча українці, можливо, були б цьому раді".


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ