Податкова попередила, до кого завітає з перевірками: названо критерії

Фото з мережі Інтернет

Відповідно до законодавства України відновлено проведення планових перевірок платників податків. До плану перевірок можуть потрапити бізнеси, чия сплата податку на прибуток або ПДВ менша за середній рівень у відповідній галузі на 50%, а також ті підприємці, які працюють у "ризикових" галузях.

Про це повідомляє центральне міжрегіональне управління Державної податкової служби (ДПСУ) з посиланням на закон №3453-ІХ. Податківці уточнили, що критерії для включення до плану перевірок містять, зокрема, такі види діяльності:
  • виробництво та реалізація підакцизної продукції;
  • гральний бізнес;
  •  фінансові та платіжні послуги. 

Згідно з оновленою політикою, до плану перевірок можуть потрапити платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв: 

  • рівень сплати податку на прибуток на 50% плюс менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників єдиного податку;
  • рівень сплати ПДВ  більш ніж на 50%+ менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загального обсягу постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50% рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;  
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у два рази.

План-графік проведення перевірок на 2024 рік формується з урахуванням показників динаміки сплати податків за 2023 рік. Особлива увага приділяється позитивній динаміці сплати податку на прибуток та ПДВ протягом дев'яти місяців 2023 року.

Кого податкова перевірить щодо видачі чеків

Податкові перевірки у 2024 році зачеплять також підприємців, які мають використовувати "касові апарати". Після відновлення планових перевірок платників податків в Україні, податківці звертають особливу увагу на дотримання закону про застосування Реєстраторів розрахункових операцій (РРО). 

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram розкрив, що перевірки спрямовані на підприємців, перш за все, торговців, і враховують виторг та кількість найманих працівників. Під час таких перевірок враховуються нульові виторги, ризики в оформленні найманих працівників та інші критерії, визначені відповідно до законодавства. 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ