Шмигаль заявив, що у кожній родині українців має бути по три дитини: економіст оцінив заяву

Фото з мережі Інтернет

"Я теж хотів би бачити українців зростаючою нацією, та є нюанси. Кожна така родина має мати фінансовий запас $300 тис. на трьох дітей. Чи є така програма у Дениса Шмигаля?" - пише Анатолій Амелін, співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future:

"Кілька років тому ми в Ukrainian Institute for the Future робили дослідження «ненароджене економічне зростання», в якому дали відповідь, чому українці не прагнуть мати дітей. Це, банально, невигідно.

1. Жінка, яка народжує дитину — втрачає роботу та дохід. Втрачає перспективи кар'єри та потрапляє у залежність від чоловіка.

2. У сім'ї падають доходи та зростають витрати.

3. У середньому, виховання дитини з моменту народження до повноліття в Україні коштує не менше ніж $80 тис. У Києві та обласних центрах цифра вже більша, ніж $100−200 тис.

В мене вже є чимало сімейних пар які вирішили, що вони будуть child free (життя без дітей). Що отримує від народження дітей держава? Як написано вище — виховання дитини коштує грошей. І чималих. Це їжа, одяг, медицина, дитячі садки, відпочинок, школа, курси, університети. Це все споживання та внесок в українську економіку.

 

Тобто, кажучи економічною мовою, від зростання популяції та зростання споживання виграє місцевий бізнес та бюджет, який з бізнесу та зі споживачів отримує податки (податок на прибуток з компаній та ПДВ з кожної роздрібної купівлі споживача). А коли нація зростає і діти дорослішають, вони включаються у створення ВВП для країни і наповнюють бюджет.

Від зростання популяції виграє місцевий бізнес та бюджет

У виграші всі, крім батьків, які щиро хочуть мати дітей, але для них це лише проблема. У 2000 році для порівняння в Україні народилося 385,1 тис. У 2023-му лише 187,4 тис. дітей. Тенденція очевидна.

За час великої війни за різними оцінками з України виїхали близько 2 млн дітей, багато з яких вже безкоштовно навчаються у школах чи європейських вишах (з низькими шансами на повернення). Все дуже, дуже погано для майбутнього нації. Із ситуації є лише один вихід.

 

По суті, відтворення нації та зростання популяції українців — наше спільне завдання та один із найважливіших пунктів нового суспільного договору.

Що такий договір може і має передбачати?

1. Ну, як мінімум покриття 50−80% на виховання дитини, а саме $50−80 тис. на період 18 років, а не лише $1 тис. на перші три роки, як є зараз (41 280 гривень, незалежно від кількості дітей у сім'ї, одразу 10 320 гривень, а решта — по 860 гривень щомісяця, упродовж 36 місяців). Запропонована сума $50 тис. на 18 років — це лише $230 на місяць, що не дуже багато, але буде суттєвою підтримкою пересічним українським сім'ям. На рік для бюджету це буде $2,8 тис. на одну дитину. Або +$0,5 млрд для 200 тис. новонароджених дітей на рік (або $0,3 ВВП) І всі ці кошти — це зростання українського внутрішнього споживчого ринку

2. Декретна відпустка має перестати бути «відпусткою» для мам, а має стати новою спеціалізацією із збереженням заробітної плати на рівні до відходу в декрет на 1,5 роки.
 

3. Половина видатків на виховання дітей має покриватися або субсидією, або податковим кредитом (з поверненням за підсумком року податків з бюджету) або зниженням податків для батьків.

Наприклад, при народженні 1 дитини ПДФО батьків знижується з 18% до 10%. При народженні другого — до 5%. При народженні трьох — 0%. (ЕСВ при цьому та ПДВ при споживанні нікуди не подінуться).

4. Батьки повинні отримати максимальну підтримку не прямо грошима, а компенсацією понесених витрат. Плюс максимальна допомога за збереження батькам можливості працювати та створювати ВВП для країни та сплати податків. Покриття витрат на:

— Дитячі садки, які мають працювати з 7:30 до 20:00, допомагаючи батькам повноцінно працювати у разі потреби.

— Медичне страхування та покриття якісної приватної медицини.

— Школи повного дня із харчуванням.

— Розвиваючі курси та програми (мови, спорт, програмування та інші навички) — це може бути у кожній школі.

— Вища освіта для кращих школярів (ваучер, що покриває навчання у вибраному приватному чи державному українському ВНЗ).

— Дитячі табори, що розвивають (спортивні або з поглибленим вивченням мов, математики, практичних навичок).

5. Пільгові кредити на розширення жилої площі чи часткове субсидування вартості житла.

В однокімнатній квартирі або в житлі, що винаймається, трьох дітей виховати — ще той квест.

І це буде слушно.

Батьки повинні мати можливість зберігати свою соціальну активність, робити кар'єру і діти не мають бути якорем, який їх викидає на узбіччя комфортного життя.

Чи є така програма у Дениса Шмигаля?

Але законопроєкт, зареєстрований у парламенті, пропонує знову-таки вбивство будь-якої мотивації:

— На першу дитину: дорівнюватиме сумі, кратній 150 розмірам прожиткового мінімуму — 384,5 тисячі гривень.

 

— На другу дитину: кратна 100 розмірам прожиткового мінімуму — 256,3 тисячі гривень.

— На третю та кожну наступну дитину — кратну 50 розмірам прожиткового мінімуму — 128,2 тисячі гривень.

Тобто, $20 тис. на трьох замість $300 тис. Вам не здається, що когось намагаються «розвести»?".


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ