Скільки потрібно буде платити за електроенергію у березні: українцям розповіли про тариф

Фото з мережі Інтернет

За березень українці заплатять за електроенергію за тим же тарифом, що й у попередні місяці - 2,64 грн за кіловат-годину без урахування обсягу споживання. Ба більше, цей тариф діятиме і наступного місяця - квітні. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає "Главком". При цьому він спростував поширену раніше інформацію, що тариф можуть підвищити до 6 грн за кіловат-годину,.

"6 грн за кіловат точно не буде. Це просто якийсь вкид. Він нічим не обґрунтований. Але справді, до кінця опалювального сезону тариф не зміниться, тому що є постанова, яка діє до 1 травня", – сказав міністр.

Що буде з тарифом після квітня

Рішення ж про доцільність підвищення тарифу на світло ухвалюватиметься у квітні, зазначив Галущенко. При цьому прогнозувати, яким воно буде, він не став – оскільки, за його словами, на середину лютого будь-якої інформації з цього приводу не було. "Лише у квітні поточного року влада буде дивитися на ситуацію. Зараз немає ані проєктів, ані розрахунків", – йдеться у матеріалі.

Водночас рахунки за електроенергію можуть не відповідати реальним показникам лічильника – і перевищувати їх. Причиною цього є несвоєчасна передача цих даних – причому як із запізненням, так і раніше встановленого часу.

"Якщо передавати показання раніше ніж за 2 дні до кінця поточного місяця або пізніше за перші 3 дні наступного, то нарахують зайве. Оператор системи розподілу (ОСР) приймає показання в зазначені дні, розраховує споживання за календарний місяць та передає його нам. А ми формуємо рахунок. Якщо показання лічильника передати раніше або пізніше, то ОСР розрахує дані за середньодобовим споживанням", – пояснили у компанії-постачальнику електроенергії Yasno.

Там нагадали, що для передачі показників виділено 2 останні дні поточного місяця. А також перші 3 дні нового. Крім того, зазначається, невідповідність цифр у платіжці та показників лічильника може бути наслідком нестикування даних. Відбутися ж вона може, якщо:

  • випадково ввести свідчення менше попередніх;
  • працівники ОСР при контрольному знятті показань лічильника зафіксували дані, що відрізняються від внесених користувачем.

У такому разі, зазначили енергетики, передані свідчення не враховують – тому що в особистому кабінеті "відображаються зовсім інші дані для розрахунку".

Також є третій варіант несинхронності показників – встановлення в лічильник автоматизованої системи комерційного обліку, що передає споживання 1-го числа. Тому розрахунок проводитиметься за цими даними.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ