Українців «мушують» платити за електроенергію більше, ніж нарахував лічильник: чому в платіжках нараховують зайві кіловати

Фото з мережі Інтернет

Рахунки за електроенергію можуть не відповідати реальним показникам лічильника – і перевищувати їх. Причиною цього є несвоєчасна передача цих даних – причому як із запізненням, так і раніше встановленого часу.

Про це повідомили у компанії-постачальнику електроенергії Yasno. Там зазначили, що для передачі показників виділено:
  • 2 останні дні поточного місяця;
  • перші 3 дні нового.

"Якщо передавати показання раніше ніж за 2 дні до кінця поточного місяця або пізніше за перші 3 дні наступного, то нарахують зайве. Оператор системи розподілу (ОСР) приймає показання в зазначені дні, розраховує споживання за календарний місяць та передає його нам. А ми формуємо рахунок. Якщо показання лічильника передати раніше або пізніше, то ОСР розрахує дані за середньодобовим споживанням", – пояснили енергетики.

Крім того, зазначається, невідповідність цифр у платіжці та показників лічильника може бути наслідком нестикування даних. Відбутися ж вона може, якщо:

  • випадково ввести свідчення менше попередніх;
  • працівники ОСР при контрольному знятті показань лічильника зафіксували дані, що відрізняються від внесених користувачем.

У такому разі, зазначили енергетики, передані свідчення не враховують – тому що в особистому кабінеті "відображаються зовсім інші дані для розрахунку".

Також є третій варіант несинхронності показників – встановлення в лічильник автоматизованої системи комерційного обліку, що передає споживання 1-го числа. Тому розрахунок проводитиметься за цими даними.

Як знімати показання лічильника світла

  • Механічний лічильник електроенергії

У разі використання такого апарату потрібно просто переписати 5 "чорних" цифр. Червоні цифри не потрібно записувати.

  • Електронний лічильник електроенергії

Правила аналогічні. Однак у таких лічильниках перша група цифр (потрібні саме вони) не виділяється кольором. Тому потрібно записати число до коми.

  • Двотарифний лічильник

Також можна встановити двотарифний лічильник "день-ніч", який дозволить платити за спожиту вночі електрику вдвічі менше. Річ у тім, що такі лічильники запрограмовані на два режими обліку – залежно від часу доби. Так:

  • ніч у плані обліку електрики триває з 23:00 до 7:00 та оплачується за тарифом удвічі нижчим за звичайний;
  • вдень вартість електроенергії залишається на звичайному рівні.

Наразі в Україні діє тариф 2,64 грн грн/кВт*год. Відповідно, нічний тариф (з 23 ночі до 7 ранку) складає 1,32 грн/кВт*год.

  • Т1 – "день" та Т2 – "ніч";
  • Е1 та Е2
  • Т11 та Т12;
  • 5.8.1 та 1.5.8.2.
Екран лічильника з двома тарифами

Втім, на приладі можуть бути й інші індекси. У такому випадку доведеться дізнаватися про їхнє розшифрування – зазвичай ця інформація знаходиться на сайті виробника.

Щоб переключити значення з "дня" на "ніч" або навпаки, потрібно натиснути велику кнопку. Іноді вона підписана як "Перегляд" або "Введення").

Кнопка перемикання режиму на двофакторному лічильнику

Облік електроенергії за кожною добовою зоною відображається послідовно. Тобто абоненту потрібно просто почергово записати значення за тарифами "день" та "ніч" – нічого складати чи віднімати не потрібно. Самостійно середньодобовий тариф визначати також не потрібно! Його розрахує постачальник електроенергії після подачі показань щодо кожної із зон.

Щоб передати показання двотарифного електролічильника, потрібно записати лише цифри до коми. Потім їх слід вписати у відповідні графи в особистому кабінеті на сайті постачальника.

Як знімати показники двофазного лічильника світла


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ