Експерт пояснив, чому поляки закуповують агропродукцію в Росії

Фото з мережі Інтернет

Влада Польщі знає, що місцеві бізнесмени закуповують агропродукцію у Росії та Білорусі, про що свідчить заява прем'єр-міністра країни Дональда Туска про можливе введення заборони на це. Втім, звинувачувати їх у тому, що польські фермери проти української продукції бунтують, а проти російської та білоруської - ні, все ж, не можна. Адже протести на кордоні не організували держава. А ось для самого бізнесу головне - економічна вигода/

Про це OBOZ.UA розповів гендиректор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. Він зазначив: проблема в тому, що влада сусідньої країни заплющила очі на певні порушення протестувальників, а місцевий бізнес – на закупівлі продукції з Росії та Білорусі.

 

"Думаю, вони [у владі] усвідомлюють, що це відбувається. … Антиукраїнська кампанія не була державною – просто вони ж демократична країна, "у нас дозволені мирні акції протесту". Тобто, на те, що є якісь порушення – заплющували очі. На російську проблему польський бізнес також заплющив очі – їм було вигідно дешеву продукцію з Росії купувати", – пояснив Коваль.

Поляки купують все, що дешево

При цьому він наголосив: поляки закуповують у Росії та Білорусі не лише зерно, а й інші товари. Зокрема:

  • овочі;
  • фрукти;
  • добрива та ін.

При цьому те, що ці продукти з Росії та Білорусі їх не цікавить. Адже головне для місцевого бізнесу – економічна вигода.

"Все, що дешево, польський бізнес із задоволенням купує. І не дивиться, у крові воно чи ні", – зазначив експерт.

Більшість поляків не проти України

Втім, визнав Коваль, говорити, що вся Польща підтримує тих, хто блокує кордон, не можна. Адже там є багато фермерів та галузевих асоціацій, які проти таких дій мітингувальників.

Однак проблема в тому, що в корені того, що відбувається, лежить не економіка, а політика. Адже "вони переважно протестують не так проти України, як проти недалекоглядної аграрної політики в цілому".

 

"Якщо ви пересічних поляків на вулицях запитуєте, чи підтримують вони ці мітинги польських фермерів, вони кажуть – так. Але коли їм починають розкривати контекст цього всього, вони кажуть: ні, ми не проти України. ... Мені здається, це лише прояв не дуже ефективної політики ЄС у Європі загалом", – резюмував Коваль.

Тут нагадаємо: протести фермерів у багатьох європейських країнах. Зокрема:

  • Бельгії;
  • Німеччини;
  • Італії;
  • Греції;
  • Чехії;
  • Іспанія.

Усі вони вимагають скорочення бюрократії, пов'язаної із Загальною аграрною політикою Європейського Союзу. А також ослаблення екологічних правил ЄС.

Які проблеми викликає останнє, найяскравіше демонструє ситуація, що склалася у Франції. "До прикладу, пестицид диметоат, застосовуваний виробниками вишні, був заборонений у Франції 2016 року, а потім у Європейському Союзі у 2019 році. Але через зниження виробництва вишні, що відбулося в Європі після цього, та компенсувала нестачу імпортом обробленої пестицидом вишні з Туреччини", – пояснюють аналітики RFI.

 

У Польщі вже заявили, що можуть також заборонити агропродукцію із РФ

Тим часом поляки активно торгують зерном з Білоруссю та РФ. Лише минулого року Польща заплатила білорусам 55 млн доларів за придбану агропродукцію. Серед іншого вони купують ріпаковий шрот (залишки переробки ріпаку) і не гидують купувати у Білорусі продукцію російського походження.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд розгляне можливість заборони ввезення агропродукції з РФ та Білорусі. "Я не виключаю, що Польща виступить із відповідною ініціативою", – сказав він.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ