Нацбанк встановив офіційний курс долара на історичному рівні – це новий рекорд

Фото з мережі Інтернет

Національний банк різко підвищив офіційний курс долара в Україні – одразу на 20 коп. На 21 лютого регулятор визначив його в 38,48 грн, що є рекордом в історії України. Втім, хвилюватись через це не варто, адже прогнозний курс, "записаний" урядом у бюджеті-2024, складає 40,7 грн/долар.

 

Про підвищення повідомили в самому НБУ. Таким чином:

  • з початку місяця офіційний курс долара в Україні зріс на 92 коп.;
  • а ось з початку року на 48 коп. – 1 січня він складав 38 грн.

Попередній рекорд – 38,01 грн за долар – протримався лише добу. Його було встановлено на 20 лютого.

Національний банк різко підвищив офіційний курс долара в Україні

Що буде з доларом у банках та обмінниках

Говорити зі 100%-вою впевненістю, як на рекордний курс відреагують банки та обмінники, поки що складно. Однак, наприклад, 20 лютого на тлі попереднього підвищення Нацбанком офіційного курсу долара до історичного рівня американська валюта значно подорожчала.

Так, опівдні обмінники купували її в середньому по 38,59 грн, що на 34 коп. дорожче, ніж днем раніше. А продавали в середньому по 38,75 грн – одразу на 40 коп. дорожче. Увечері ж курс складає вже середні 38,6/38,72 грн (купівля/продаж) – тобто зріс у купівлі, але просів у продажу.

Курс долара в українських банках увечері 20 лютого

Значні зміни відбулися і в банках. Вони виставили вартість готівкового долара на середньому рівні 38,15/38,6 грн (купівля/продаж), тобто:

  • на 25 коп. дорожче у купівлі, ніж днем раніше;
  • на 20 коп. в продажі.

Увечері ж банки виставили курс на середньому рівні 38,15/38,65 грн (купівля/продаж). Тобто, підвищили у продажу, але залишили на тому ж рівні в купівлі.

Курс долара у банках

Причин для паніки немає

Втім, панікувати через дії Нацбанку не варто. Адже як пояснив раніше заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук, за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Ба більше, наголосив він, НБУ попереджав, що подібне може відбуватися.

"Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація поліпшується. Як це, було, наприклад, у жовтні та першій половині листопада", – сказав Ніколайчук.

Ба більше, "записаний" урядом у бюджеті-2024 становить 40,7 грн/долар. Що набагато більше за рекордний.

Як змінювався офіційний курс долара в Україні


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ