Як зміняться пенсії в українців у березні: стало відомо, як перерахують виплати

Фото з мережі Інтернет

Індексація пенсій в Україні з 1 березня становитиме 13%. При цьому це поки що попередні розрахунки. Що важливо, фактичний розмір збільшення пенсії в кожного буде різним. Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів.

"За час повномасштабної війни ми провели вже дві індексації пенсійних виплат (у березні 2022-го та 2023-го. – Ред.). У березні 2024 року проведемо ще одну. За попередніми розрахунками, пенсії зростуть у середньому на 13%", – зазначив Шмигаль.

Він також додав, що загалом соціальні видатки держбюджету в 2024 році становитимуть 470 млрд грн. Це на 25 млрд грн більше, ніж у 2023-му.

 

"Одночасно продовжуємо цифровізацію соціальної сфери. Ми вже об'єднали у Пенсійному фонді виплати пенсій, субсидій та соціальне страхування. Запускаємо електронний кейс-менеджмент. Це підхід, що дає змогу індивідуально підійти до підтримки українських сімей", – додав прем'єр.

При цьому фактичний розмір збільшення пенсії буде в усіх різний. Показник 13% – це лише середнє значення. Конкретний процент підвищення розраховується як сума від половини інфляції за попередній рік та половини від середнього річного зростання зарплат за останні 36 місяців.

Нові правила індексації пенсій

Під час індексації виплат у березні 2024 року, згідно з урядовими анонсами, буде запроваджено механізм "пенсійних балів". Кількість таких балів прямо впливатиме на суму підвищення.

 
 
 
 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ