Скільки насправді заробляють українці в Польщі: майже кожен другий отримує менше від мінімалки

Фото з мережі Інтернет

У 2023 році найчастіше українські біженці в Польщі отримували зарплату у розмірі 3000-4000 злотих (28 000-38 000 грн). Однак 49% біженців задекларували заробіток менш як 3000 злотих, серед довоєнних мігрантів таких усього 21%. Це менше від мінімальної зарплати при умові роботи повний робочий день.

 
 

Про це йдеться в даних Gremi Personal. Водночас щороку відбувається зростання заробітної плати біженців, що є наслідком рекордно низького рівня безробіття у Польщі та підвищенням рівня мінімальної заробітної плати. Про це йдеться у звіті Національного банку Польщі (НБП).

Усього до повномасштабної війни в Україні працевлаштованими були 94% українських мігрантів у Польщі порівняно з 64% мігрантів часів великої війни. Важливим питанням є і сімейний стан приїжджих мігрантів до Польщі після 24 лютого 2022 року. Переважна більшість усіх біженців становили жінки – 78%, біженці-чоловіки – 22%.

Жінок, які залишилися в Польщі з дітьми і не мають інших членів сім'ї, – 26% від усіх біженців, за ними йдуть 12% жінок, які залишилися з дітьми і партнером (чоловіком). Однак відносно високий відсоток жінок, які перебувають у Польщі без дітей та партнера – самі або тільки з іншими членами сім'ї – загалом 32%.

Попри те, що українських чоловіків-біженців з України непорівнянно менше, вони набагато краще почуваються на польському ринку праці. Більша частина з них працює (71%).

"З одного боку, це може бути пов'язано з більшим попитом на робочі місця в професіях, які виконують чоловіки, з іншого – жінки-біженки частіше здійснюють догляд за дітьми", – каже Анна Джоболда, директорка департаменту рекрутації Gremi Personal.

Цікаво, що довоєнні мігранти здебільшого працювали на професіях, що вимагають спеціальної кваліфікації, але не вищої освіти (зварювальники, токарі, електрики тощо). Водночас біженці, які прибули і влаштувалися на роботу у Польщі, виявилися в середньому людьми з відносно високою освітою, однак переважна більшість біженців виконували просту роботу, яка не вимагала кваліфікації.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ