Українців закликали запасати їжу та воду: як готуватись до можливих відключень світла

Фото з мережі Інтернет

Енергетики поки справляються з усіма виникаючими складнощами та не вдаються до планових відключень електроенергії. Ба більше, обіцяють, що Україна зможе пройти період сильних холодів без застосування графіків. Але гарантувати, що не буде аварійних відключень не можна – особливо у світлі відновлення Росією масових обстрілів. У зв'язку з цим українців уже закликають активно готуватись до можливих проблем – аби знизити їхній вплив на своє життя. Насамперед, запастися водою та їжею.

 
 

Зокрема, води слід запасти щонайменше на 3 дні, радять у Київській міській держадміністрації (КМДА). При чому не лише питної, а й технічної.

Так, підкреслюється, на одну дорослу людину на добу потрібно 3 літри питної води (включно зі споживаною з їжею рідиною). А також 10-12 літрів технічної води для гігієни та приготування їжі.

Також варто запастись їжею. Насамперед тією, яка не псуватиметься без холодильника і не вимагатиме електроенергії для її приготування. Це можуть бути:

  • м'ясні, рибні та овочеві консерви;
  • сушене та в'ялене м'ясо;
  • сублімовані продукти (каші, локшина швидкого приготування та супи, які необхідно заливати окропом, або гречка, яку можна заливати водою кімнатної температури);
  • хлібці, печиво, сухарі;
  • сухофрукти, горіхи;
  • шоколад, цукерки;
  • енергетичні батончики.
Як підготуватися до відключень світла

Не тільки вода та їжа

Втім, для того, щоб максимально комфортно пройти блекаут, в КМДА радить запастися низкою "додаткових" речей. Зокрема:

  • купити FM-радіо на батареях – щоб бути в курсі актуальних подій у разі зникнення мобільного зв'язку та інтернету;
  • створити запас ліхтариків, ламп на батарейках або акумуляторах, свічок, сірників, батарейок тощо;
  • наповнити домашню аптечку всіма необхідними ліками;
  • підготувати пальник з газовим балоном або на сухому спирті;
  • підготувати теплі домашні речі, ковдри, утеплені місця для домашніх улюбленців;
  • подбати про безпечне пересування вулицею у темний час доби – придбати світлорефлекторний одяг або світловідбиваючі стрічки на рукави, сумку чи рюкзак.

"У приміщеннях замініть звичайні лампочки на LED-лампи. Це допоможе знизити споживання електроенергії. Збережіть тепло в будинку. Утепліть своє приміщення – заклейте стики й перевірте зовнішню ізоляцію вікон, помістіть алюфом (теплоізоляцію із фольги. – Ред.) між стіною та батареєю", – радять в КМДА.

Що купити, готуючись до блекауту

Вимикати світло поки не планують

Зі свого боку, очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький запевнив: Україна зможе пройти прогнозоване синоптиками значне похолодання без відключень електроенергії. Він зазначив: результати відповідного моделювання засвідчили, що навіть за температури мінус 16 градусів можна зберегти стабільне енергопостачання.

Щоправда, для цього необхідно, щоб все енергоблоки вийшли з ремонти, а також доведеться купувати електроенергію за кордоном. Крім того, вкрай вважливо, щоб при похолоданні українці максимально заощаджували струм.

"Наше моделювання показує, що треба залучити всі енергоблоки, які зараз в поточному ремонті, друга умова - це імпорт. Нам треба використати 1700 Мвт технічної можливості імпорту, щоб збалансувати споживання. Кожна з цих умов має бути виконана, щоб ми впевнено пройшли наступний тиждень. Українці можуть дуже допомогти, якщо вранці та увечері не будуть активно користуватись електроприладами", – пояснив він.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ