Поповнив картку - плати 18% від суми: що буде з картками і платежами у 2024 році в Україні

Фото з мережі Інтернет

Кабмін України планує провести масштабну реформу у сфері податків після ухвалення нової Національної стратегії доходів. І однією з ідей реформи є оподаткування будь-яких надходжень на картку фізособи в розмірі 18%. Про це повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook співзасновник Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

Національна стратегія доходів: що відомо

В уряді кажуть, що Національна стратегія доходів — це рамковий документ для втілення реформ, які відбудуться у сферах податкової та митниці до 2030 року. У Нацстратегії викладено загальні напрямки змін. У Міністерстві фінансів України наголошують, що ключовою у стратегії є послідовність, у межах якої держава спершу забезпечує умови, щоб провести фундаментальні реформи, а потім поступово їх впроваджує.

Крім іншого, як пише агентство "Інтерфакс-Україна", Національна стратегії доходів передбачає, що податкова зможе перевіряти банківські рахунки платників податків. Також у планах уряду на майбутні роки — відновити прогресивну шкалу ставок податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) замість нинішньої фіксованої ставки 18%, яка була встановлена 2016 року замість малопрогресивної шкали, ставки якої були на рівні 15 і 20%

 
При цьому, як вказується в публікації, до початку основної реформи в Україні має відбутися реформа податкового адміністрування в частині забезпечення конфіденційності та захисту даних у системах Держподатслужби (зокрема інформації, отриманої від платників податків і податкових агентів).

Водночас Анатолій Амелін виділив ще одну доволі важливу ідею, яку збирається реалізувати Кабмін згідно із затвердженою Нацстратегією. Йдеться про те, що будь-які надходження на банківські картки фізосіб обкладатимуться податком у 18%. Експерт у своєму дописі зазначив, що це шлях до "кешової економіки". Тобто українці почнуть більше користуватися готівкою та уникатимуть будь-яких поповнень чи платежів на картки. Він також написав про інші викладені в Нацстратегії плани уряду:

  • для юросіб заборонять спрощену систему оподаткування;
  • ренту на нові газові свердловини буде підвищено;
  • митниця зможе проводити слідчі дії;
  • акцизи на сигарети й алкоголь зростуть;
  • скасують будь-які податкові пільги.

Нагадаємо, що про майбутні зміни в роботі податкової служби українців попереджали вже давно. Так, наприклад, ще у квітні 2023 року голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що парламент розгляне законопроєкт, у якому закладено перезавантаження Державної податкової служби (ДПС).

"Вважаю перезавантаження податкової магістральним напрямом реформи податкових відносин поряд із діджиталізацією, яка вже триває. А перезапуск трьох ключових фінансових органів до кінця 2023 року — запорукою прозорості фінансових відносин і чесності взаємодії держави та суспільства у сфері публічних фінансів", — заявив Гетманцев.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ