В Україні перепишуть відсотки за кредитами та депозитами: до чого готуватися в 2024 році

Фото з мережі Інтернет

В Україні у 2024 році можуть подешевшати кредити. За сприятливих умов ставки знизяться в середньому на 3-4%. Проте впадуть і відсотки за депозитами - на 2-3%, хоча вклади все одно покриватимуть інфляцію. Такий прогноз озвучив голова правління Глобус Банку Сергій Мамедов.

За його словами, за стабільної економічної ситуації Національний банк (НБУ) може знову знизити облікову ставку, а отже, кошти, які залучатимуть банки для розвитку власних кредитних продуктів, стануть дешевшими.

Мамедов розраховує, що у 2024 році облікова ставка може знизитися з чинних 15% до 14-12%. Це потенційно стимулюватиме банки до активного розвитку кредитування за найбільш прийнятними умовами для позичальників – ставки за кредитами можуть скоротитися в середньому на 3-4%.

 

Також, за його словами, оптимістичний сценарій передбачає, що у 2024 році умови щодо більшості кредитних програм можуть суттєво покращитись. Це зробить фактичну вартість кредитів дешевшою.

"При зниженні облікової ставки ще на 2-4 в.п. вартість кредитів для громадян знизиться. За попередніми оцінками залежно від виду кредиту та першого внеску за ним ставки можуть скоротитися в середньому на 3-4%. Головним чином це стосується споживчих та автокредитів, а також спільних іпотечних програм комерційних банків із девелоперами для придбання житла на стадії будівництва", – зазначив Мамедов.

Втім, відповідна корекція спостерігатиметься і за депозитними ставками: дохід за гривневими вкладами може знизитися від 2% до 3%. "Однак в умовах низької інфляції розміщення коштів у банках залишатиметься найбільш привабливим способом для більшості громадян не лише зберегти, а й примножити власні заощадження", – пояснив експерт.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ