Що буде з курсом долара в Україні в грудні: як на ситуацію вплинуть нові правила НБУ

Фото з мережі Інтернет

В Україні курс долара в грудні залишатиметься в чинному діапазоні. На готівковому ринку долар можна придбати за 37,4 грн/$. В останньому місяці 2023-го Нацбанк змінив правила продажу валюти, крім того, саме в цей період з'являються девальваційні фактори. Проте очікувати значних змін все одно не варто. Про те, скільки буде коштувати долар у грудні.

Курс долара в грудні: Нацбанк впливає на валюту більше, ніж сезонні фактори

В Україні після початку повномасштабної війни Національний банк почав активно продавати валюту на ринку для того, щоб сповільнити девальвацію гривні. Чим більше доларів продає НБУ, тим менше коштує американська валюта. До лютого 2022-го, як свідчить графік, інколи регулятор міг купити на ринку валюти більше, ніж продати. Тим самим Національний банк стримував укріплення гривні. Тепер же основне завдання Нацбанка – не допустити падіння гривніІ це завдання регулятор виконує успішно. Поступово також відбувається лібералізація ринку. З одного боку, чим більше долара продають, тим більше шансів на укріплення курсу гривні. А з іншого – щоб не допустити масового продажу гривні, з початку великої війни ввели цілу низку валютних обмежень.

З грудня кількість таких обмежень зменшили. Серед іншого, скасовано усі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню. Незалежно від того, скільки валюти отримав банк з готівкового ринку, він може продавати долари без обмежень. За оцінками НБУ, це сприятиме мінімізації різниці між готівковим та безготівковим курсами та, як результат, стабілізації курсових очікувань і підвищенню стійкості валютного ринку.

Також з грудня дозволено оплату послуг, що є необхідними для створення належних умов для навчання студентів за кордоном. Зокрема, оплату за проживання, отримання візи на період навчання, трансферів від гуртожитку до навчальних офісів, харчування, страхування, медичних послуг в разі необхідності надання невідкладної медичної допомоги.

Середній готівковий курс доллара за останній місяць знизився на 26 копійок. Якщо першого листопада за кожен долар платили 37,71 грн/$, а зараз за таку ж кількість доларів вже просять 37,45 грн/$. Незважаючи на блокування українсько-польського кордону, яке призвело до зниження експорту через пункти пропуску на 40%, зниження валютного виторгу, курс все одно залишився стабільним. Ба більше, спостерігається незначне укріплення гривні.

Що буде з курсом гривні в грудні

Керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій пояснює: причини для того, щоби долар подорожчав, є, але такого подорожчання не буде. НБУ декларує валютну стабільність як одне зі своїх першочергових завдань. Подорожчання долара може призвести до низки проблем, зокрема до зростання цін.

"Грудень складний місяць для валютного ринку. У грудні йде суттєве зростання касових видатків бюджету, вони закривають усі платежі за довгостроковими проєктами перед підрядниками, відповідно, на руках бізнесу з'являється багато гривні, а тому десь до кінця року зростає суттєво попит на валюту у бізнесу", – розповідає Паращій у коментарі OBOZ.UA.

Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку, также не очікує різких стрибків. За його словами, майбутні зміни пов'язані насамперед із питанням лібералізації валютного ринку."Зокрема, йдеться про повернення інфляційного таргетування та плаваючого курсу валют. Ми припускаємо, що скасування офіційного курсу валют цілком може відбутися вже у вересні. При цьому формування єдиного курсу відбуватиметься з урахуванням ринкового валютного курсу (курс обмінних пунктів). Саме тому наступний тиждень можна сприймати як своєрідну проєкцію лібералізованого вересневого курсу валют", – пояснив Лєсовий.

Згідно з його прогнозом, наступного тижня і до кінця місяця ситуація на готівковому ринку обіцяє бути спокійною. "Принаймні зараз немає причин для будь-яких курсових "форс-мажорів", – резюмував банкір.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ