Кожен другий пенсіонер не зможе отримати пенсію у 60 років: як розрахувати і що треба знати

Фото з мережі Інтернет

В Україні щонайменше кожен другий 60-річний не зможе вийти на пенсію у 60 років уже через 4 роки. Щороку вимоги для виходу на пенсію зростають і з 2028 року вони досягнуть 35 років стажу. Виконати таку норму зможе у кращому разі 50% українців.

На даний момент для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу, 63 роки – від 20 до 30 років стажу, у 65 років – від 15 до 20 років стажу.

 

Щороку вимоги зростають на 12 місяців. Такі норми мали підштовхувати українців до офіційного працевлаштування. Реформу ухвалили ще 2017-го. Однак через коронавірус і повномасштабну війну частина українців з об'єктивних причин втратила можливість офіційно працювати.

Наразі українці в середньому виходять на пенсію, маючи 32 роки стажу. Тобто вже за два роки значна частина пенсіонерів не виконає норми для виходу на пенсію вчасно. Критичним моментом стане 2028-й. Такі правила запровадили для того, щоб уникнути загального підвищення пенсійного віку.

Що робити, якщо не вистачає стажу?

Кожен українець може дізнатися про свій стаж в електронній системі Пенсійного фонду (для цього потрібно зайти на портал). Потім варто підрахувати, скільки стажу у вас буде на момент вашого 60-річчя і визначити, чи вистачить вам його.

Є можливість докупити стаж. Якщо ви купуєте стаж безпосередньо перед виходом на пенсію, щомісяця коштуватиме 44% мінімальної зарплати (зараз це 2948 грн). Якщо ж ви не працюєте офіційно, вам не нараховується стаж і до 60-річчя є ще час, ви можете поступово купувати стаж (по одному місяцю на місяць) за 22% від мінімальної зарплати (зараз 1474 грн).


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ