У Нацбанку анонсували скасування фіксованого курсу долара: що це означає і якими будуть наслідки для українців

Фото з мережі Інтернет

Україна рухається до скасування фіксованого курсу долара. Він знову буде плаваючим, проте для цього в країні мають скластися певні економічні умови. Тому наразі можна говорити, що фіксований курс долара обов'язково скасують, проте назвати точної дати, коли це станеться, не може ніхто. Про те, які передумови потрібні для повернення плаваючого курсу, розповів голова Нацбанку України Андрій Пишний.

Глава НБУ позитивно оцінив запровадження фіксованого курсу долара на самому початку війни. Він каже, що якби не це, то рівень інфляції за минулий рік становив би не 26,6%, а принаймні 34%. Фіксований курс долара зіграв роль стримувального фактора, який не дав цінам безконтрольно зростати.

Тому НБУ утримуватиме фіксований курс долара на рівні 36,56 грн доти, доки в країні не стабілізується інфляція, і поки ситуація на валютному ринку не стане прогнозованою.

"Процес визначатиметься не часовими кордонами, а наявністю необхідних макроекономічних умов. До їхньої появи офіційний курс залишатиметься фіксованим", - говорить голова НБУ.

При цьому Андрій Пишний назвав дві визначальні умови, які можуть вплинути на скасування фіксованого курсу:

  • зменшення ролі Нацбанку у балансуванні ринку;
  • повернення здатності інфляції бути номінальним якорем для очікувань.

При цьому останнім часом українська національна валюта помітно укріпилася, що загалом є гарною ознакою. Це означає, що на ринку немає ажіотажного попиту на іноземну валюту. Хоча аналітики вважають, що зміцнення гривні – це, радше, сезонний фактор, і незабаром курс долара знову почне зростати.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ