Будемо платити на 60 грн більше: як зростуть тарифи на воду в Україні

Фото з мережі Інтернет

Тарифи на воду зростуть вже у квітні. Та це буде лише першим етапом підвищення. Другий етап заплановано з 1 липня. Зрештою сумарна вартість водопостачання та водовідведення для одного домогосподарства в середньому виросте на 60 гривень. Такі дані містяться в інформації, опублікованій у Facebook-акаунті НКРЕКП.

Востаннє українцям переглядали тарифи на воду наприкінці 2021 року, тобто ще до війни. Відтоді в Україні відбулися великі зміни, які, звісно, не обійшли стороною і комунальні підприємства. Зокрема, через ракетні атаки на енергосистему України різко зросла вартість електроенергії, а вона в собівартості води становить понад чверть затрат. Крім того, зросли ціни на реагенти та ремонт водогонів.

 

Усе це поставило комунальні підприємства, що займаються водопостачанням та водовідведенням, у вкрай несприятливі умови, а також поставило під загрозу саме функціонування самої системи водопостачання. Через це підвищення тарифів на воду – болючий, але, на жаль, неминучий крок.

Як зростуть тарифи на воду?

Як уже було сказано, НКРЕКП планує підвищувати тарифи на воду в два етапи: у квітні та у липні. Це робиться для того, щоб спростити споживачам перехід від однієї ціни до іншої. "Враховуючи можлив негативні наслідки різкого підвищення тарифів для споживачів, доцільним є застосування поетапного підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення", - йдеться у повідомленні НКРЕКП.

Тарифи зростатимуть таким чином:

  • з 1 квітня – на 12,3% (в середньому);
  • з 1 липня – на 14,1%.

Отже, якщо порівнювати із теперішньою ціною, то тарифи на воду зростуть у середньому на 28,1%. Звісно, у різних водоканалів намічається різне зростання, та в НКРЕКП порахували, що в середньому з 1 липня українська сім'я буде витрачати на 60 гривень більше для оплати послуг водоканалу


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ