У пенсіонерів можуть забрати частину виплати: за що та кому приготуватися

Фото з мережі Інтернет

В українських пенсіонерів можуть забрати частину пенсії. Однак не у всіх - лише у кого виникла переплата пенсії з їхньої вини. Однією з причин цього є несвоєчасне сповіщення Пенсійного фонду про працевлаштування.

Переплата пенсії – це сума з урахуванням надбавок, підвищень, сум індексації та інших доплат, виплачена за встановленим законодавством розміром. Найчастіше вона, пояснює "На пенсії", може виникнути, зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера або відкриття ним бізнесу:

  • у такому разі перерахунку в разі підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, не передбачено;
  • на час роботи пенсіонеру не передбачено доплати за наднормативний страховий стаж;
  • доплата у 150 грн на утримання дітей віком до 18 років, яка надається непрацюючим пенсіонерам, тим, у кого робота є, не надається.

"При призначенні (перерахунку) пенсії особі повідомляють про її обов'язок у разі працевлаштування протягом 10 днів надати дані про це до органів Пенсійного фонду. Якщо пенсіонер самостійно не повідомить про працевлаштування, все одно стане про це відомо. ... Щоб уникнути переплат, пенсіонерам необхідно уважніше ставитись до своїх обов'язків і знати, що надмірно отримані кошти доведеться повернути", – зазначили аналітики.

Також пенсіонерам за законом можуть урізати частину пенсії – а кошти спрямовувати на погашення заборгованості або виконання зобов'язань. Забрати можуть до 50% виплати на:

  • утримання членів сім'ї (аліменти);
  • відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств та організацій;
  • відшкодування збитків, завданих каліцтвом або іншим заподіянням шкоди здоров'ю, а також у зв'язку зі смертю потерпілого;
  • повернення отриманих зайвих сум заробітної плати у передбачених законом випадках.
 
 
 
 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ