Роль інтелектуальної власності в сучасному бізнесі

Фото з мережі Інтернет

Інтелектуальна власність у сучасному бізнесі – це нематеріальні активи. Наприклад, програмне забезпечення, торгова марка або унікальна технологія виготовлення продукції. Нематеріальні активи можна внести до статутного капіталу та завдяки їм залучати інвесторів, підвищуючи прибутки компанії. Патентно-юридична компанія «Вайз Груп» зібрала актуальну та важливу інформацію, яка точно знадобиться підприємцям.

Що таке інтелектуальна власність? 

Інтелектуальна власність - це результат розумової праці людини, результатом якої є абсолютно новий, оригінальний та унікальний об'єкт. Цінність творчої діяльності залежить від інтелектуального потенціалу автора-винахідника. 

Вона виконує ключові функції для бізнесу: збільшує цінність товарів і послуг, відокремлює компанію від конкурентів і їх продуктів та підвищує правову свідомість.

Сукупність інтелектуальних прав на ту чи іншу інтелектуальну діяльність людини дозволяє її захистити від конкурентів. Для того, щоб мати повноцінні права на об'єкт, потрібно їх зареєструвати. Це дозволить вам продавати, отримувати відсотки або забороняти вироблення товарів під вашим торговим знаком.

Основні види захисту інтелектуальної власності

Охорона інтелектуальної власності підприємства вкрай необхідна. Способи захисту залежать від об'єкта та напрямку інтелектуальної діяльності:

  • торгова марка;
  • авторське право;
  • патентування.

Оскільки кожен вид має свої особливості, розглянемо докладніше. 

Торгова марка

Торгова марка - це комерційні позначення, що охороняють ідентифікаційний характер товарів, послуг чи самого підприємства. Торгова марка може бути створена з літер, назв, цифр, зображень або із комбінації усіх елементів. Під торговою маркою можна випускати різноманітну продукцію, яка буде асоціюватися саме з вашим брендом. 

Для того, щоб конкуренти не мали можливості нажитися на вашій діяльності потрібно зареєструвати інтелектуальну власність. Тільки тоді ви будете мати усі права на торгову марку. 

ТМ потрібно реєструвати в таких випадках:

  • коли ви бажаєте захистити свій логотип від незаконного використання;
  • хочете розвивати бізнес і відкрити філіали компанії;
  • маєте наміри отримати ліцензування;
  • якщо вам потрібно отримати домен .ua;
  • бажаєте отримати можливість продавати франшизу власного бізнесу.

Перевагою цієї категорії є те, що власники торгових марок занесені до спеціальної бази, за допомогою якої можна легко знайти правовласника або перевірити наявність реєстрації.

Авторське право

Наявність авторського права на немайнові речі дозволяє авторам творів, комп'ютерних програм, художніх робіт, реклами захищати свою діяльність. Ви можете самостійно обрати той чи інший псевдонім, якщо бажаєте залишитися анонімним автором. Після проходження реєстрації авторського права, ви отримуєте Свідоцтво, яке юридично підтверджує ваші права на інтелектуальну власність. Таким чином вашу роботу не зможуть скопіювати або присвоїти собі. 

Патентування

Патенти на винахід дозволяють отримати повноцінні права на той чи інший розроблений пристрій. Якщо ви маєте зареєстрований патент, тоді саме ви можете вирішувати, хто має право його використовувати. Інші особи зможуть виробляти ваш винахід, тільки якщо ви надасте на це дозвіл і розкриєте технологічні секрети. Саме патентування допомагає отримати права на наукові та технічні розробки. Під час патентування одразу визначається власник винаходу, котрий отримує всі права на використання технічної розробки. Таким чином можна уникнути виникнення багатьох конфліктів.

Оцінка інтелектуальної власності для бізнесу

Компанія Вайз Груп надає професійну оцінку об'єктів інтелектуальної власності. Така процедура може знадобитися в таких ситуаціях:

  • при потребі укладання договору купівлі-продажу;
  • при страхуванні об'єктів інтелектуальної власності;
  • для визначення суми податків;
  • при приватизації підприємства.

Оцінка інтелектуальної власності проходить покроково:

  • спочатку фахівці реєструють клієнта та укладають договір для проведення оцінки;
  • далі відбувається процедура ідентифікації об'єкта;
  • збір даних та аналіз;
  • складання звіту згідно з чинним законодавством.

Після проведення ретельної експертизи надається звіт про оцінку, де вказується ринкова вартість об'єкта. 

Як залучити інвесторів за допомогою інтелектуальної власності?

Інвестори все охочіше вкладають гроші у нематеріальні активи компаній, тобто в інтелектуальну власність. Якщо ваш бренд є досить прибутковим, тоді залучити їх буде не складно. Але слід зауважити, що люди бізнесу завжди вкладають гроші в ті компанії, котрі мають юридичну захищеність. Тому зареєстрована інтелектуальна власність буде гарантом для інвесторів, що вони не витрачають гроші дарма. 

Існує декілька варіантів, як можна залучити інвесторів:

  • звернутися до компанії, яка займається реалізацією інтелектуальної власності;
  • розмістити власну рекламу в Інтернеті (дуже ефективними є соціальні мережі);
  • звернутися до патентних брокерів, які допоможуть знайти інвесторів;
  • брати участь в аукціонах.

Отже, охороняти нематеріальні активи потрібно, щоб проводити основні операції з ними: використовувати, продавати, передавати в користування, вносити до статутного капіталу для залучення інвесторів, використовувати як заставу для отримання кредиту, оформляти франшизи, засновані на інтелектуальній власності.

Реєстрація інтелектуальної власності допомагає уникнути багатьох конфліктів у майбутньому. Якщо ви маєте документально підтверджені права на ІВ, тоді більше клієнтів та інвесторів матиме до вас довіру. Якщо вам потрібна допомога з реєстрацією та захистом, радимо звернутися до патентно-юридичної компанії «Вайз Груп». 

 


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ