Власників землі зобов'яжуть сплачувати новий податок з 2023 року: стало відомо, про які суми йдеться

Фото з мережі Інтернет

Власникам землі та орендарям паїв в Україні з 2023 року потрібно буде сплачувати новий податок на землю. Йдеться про мінімальне податкове зобов'язання (МНО). Сума податку в середньому становитиме від 3 до 6 тисяч гривень.

За словами старшого проектного менеджера із земельної реформи Офісу реформ КМУ Андрія Мартина, наразі в Україні близько третини земельних паїв перебувають у "сірій" оренді. Це означає, що орендарі не укладають із власниками паїв офіційних договорів оренди, а користуються їхньою землею на основі особистих домовленостей. Після збору врожаю вони розраховуються із землевласниками або грошима, або у натуральній формі – частиною зібраного врожаю, і власники паїв економлять на податках.

 

Однак із 1 січня 2023 року для таких громадян все зміниться. Із запровадженням мінімального податкового зобов'язання власнику паю, який офіційно не передано в оренду, доведеться платити в середньому 1,5 тис. грн за гектар до бюджету громади. Таким чином, середньостатистичний пай буде обходитися у близько 6 тис. грн. Тих власників землі та орендодавців, які і зараз справно сплачують податки, нововведення не торкнеться.

Крім того, МНО не потрібно буде платити із земель:

  • що знаходяться на тимчасово окупованій території;
  • перебувають у зоні бойових дій – там, де точилися бої, чи там, де вони зараз тривають;
  • засмічених вибухонебезпечними предметами;
  • на яких зведено фортифікаційні споруди


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ