Запровадження податку на купівлю валюти призведе до зростання інфляції: в НБУ розповіли, чого очікувати

Фото з мережі Інтернет

У Національному банку усвідомлюють, що впровадження в Україні податку в 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій (купівлі будь-яких товарів чи послуг за кордоном) призведе до зростання інфляції. Однак, за розрахунками регулятора, вона буде невеликою – близько 1 відсоткового пункту. В НБУ переконані: цей ефект буде "перебитий" іншим, важливішим – зниженням тиску на обмінний курс.

Про це повідомляє УП. Наголошується: у своєму останньому Інфляційному звіті Нацбанк уже врахував запровадження податку на імпорт. Таким чином, якщо парламент схвалить цю ідею, "прогноз НБУ щодо інфляції на поточний рік переглядати не доведеться – він залишиться на рівні 31%".

"З одного боку, впровадження додаткового оподаткування буде збільшувати імпортовану інфляцію. Однак з іншого – знижувати тиск на обмінний курс. Врахований у прогнозах ефект зростання інфляції складе близько 1 в.п.", – розповіли в Нацбанку.

Водночас у регуляторі очікують, що запровадження зазначеного податку забезпечить й інші позитивні моменти. Зокрема:

  • посилення конкурентоспроможності вітчизняних виробників;
  • врівноваження платіжного балансу;
  • скорочення дефіциту бюджету.

"Відповідно, додаткове оподаткування імпорту є одним із елементів забезпечення курсової стійкості в умовах воєнного часу", – резюмували в регуляторі.

Раніше заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк ("Голос") повідомив, що кабінет міністрів України розпочав підготовку законопроєкту про додатковий збір на імпорт. Передбачається, що він складе 10% операцій з обміну валюти для закупівлі будь-яких товарів або послуг за кордоном.

"Підтверджую – уряд уже зараз готує законопроект про додатковий збір на імпорт... Обрали концепцію не додаткових імпортних мит (яка складна в адмініструванні), а введення 10% збору на валютообмінні операції для купівлі всіх імпортних товарів та послуг", – зазначив Железняк.

Він додав, що за розрахунками уряду такий крок має зменшити попит на імпортні товари та тиск на гривню. Проте, якщо подорожчають усі імпортні товари та послуги без винятку, то й українське виробництво, яке потребує імпортних компонентів, обходитиметься дорожче.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ