Чому українці масово скуповують зруйновані війною квартири

Фото з мережі Інтернет

В Україні зʼявилася цікава схема з купівлі житла з великим дисконтом — не дорожче за 10 тис. дол. (за курсом чорного ринку трохи більше 350 тис. грн). Правда, ця нерухомість є пошкодженою через бойові дії на тих чи інших територіях і скуповують її під компенсацію від держави. Про це розповів експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов.

Так, за його словами, все частіше зʼявляються люди, які скуповують биті квартири не дорожче за вищезазначену суму, що фактично впʼятеро нижче за довоєнну вартість. Діють вони через підставних фізосіб, а купувати, як стверджує експерт, готові відразу й багато.

"Націлені такі посередники на компенсації від держави. Причому чітких вступних – коли і як платитимуть – поки немає, тобто люди явно отримують інформацію не з офіційних джерел, оскільки готові вкладати гроші в купівлю "адрес і документів", – розповів Артюхов.

Загалом, як кажуть експерти з нерухомості, подібний "креатив" щодо компенсації тільки починається. Недобросовісні ділки все частіше вигадують нові й нові схеми.

Вартість квартир в Києві суттєво впаде

Голова Спілки консультантів з нерухомості, розповів в ефірі "Громадського радіо", що продавці на ринку нерухомості наразі очікують, що ціни зростуть. Це пояснюють тим, що підвищилась вартість будівельних матеріалів. Однак експерт наголошує: люди не готові вкладатися зараз у нерухомість, тому очікування продавців не справдяться.

"Покупці звісно не готові зараз купувати. Адже покупка – це перспектива на роки: 5 років, 10 років. А хто зараз бачить перспективу в Києві на 5-10 років?" – зауважив Кудояр.

Він додав, що саме тому угод на купівлю-продаж нерухомості у Києві зараз дуже мало. Тому всі чекають, коли буде спад вартості. Експерт спрогнозував, що це точно станеться до кінця цього року.

"Падіння точно буде, на 20-30% від довоєнної ціни. Десь місяців за 3-4, можливо пів року", – пояснив Кудояр.

За його словами, попит матимуть квартири невеликої вартості, а менш затребуваним буде дорогий сегмент квартир.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ