На українських водіїв в ЄС чекають зміни: до чого варто готуватися

Фото з мережі Інтернет

Єврокомісія планує ухвалити спеціальні правила для загальноєвропейського визнання українських водійських прав. Такі зміни допоможуть як українським біженцям, так і транспортним компаніям. Про це йдеться у відповіді німецького уряду на запитання депутатки Клари Бюнгер, повідомляє Spiegel.

Питання визнання українських водійських прав обговорюють на рівні всього Євросоюзу. Натомість Бюнгер уточнила на прикладі Німеччини, що для тих же переселенців з України новий іспит з водіння спричинить значні втрати, потребуватиме часу і матиме перешкоди, зокрема, у вигляді мовного бар’єру.

Однак українські переселенці потребують можливості керувати авто на законному рівні, багатьом це потрібно для отримання роботи.

Нагадаємо, що наразі іноземцям, які проживають в Німеччині та приїжджають з країн, що не входять до ЄС, зазвичай дозволяється керувати автомобілем впродовж шести місяців з водійськими правами своєї країни. Після цього потрібне водійське посвідчення, видане в Німеччині.

 

Безкоштовного проїзду для українців більше не буде

З 1 червня п’ять країн ЄС вирішили скасувати безкоштовний проїзд.

Зміни стосуються громадського транспорту в Польщі, Болгарії, Чехії, Швейцарії та Німеччині. Українцям пропонують компромісний варіант – купувати квитки зі знижкою.

Наприклад, у Чехії проїзд у будь-якому виді транспорту тарифікуватиметься на рівні 7 євро (приблизно 222,92 грн). У Німеччині купити квиток на будь-який громадський транспорт і регіональні поїзди можна буде за 9 євро (285,88 грн).

 

У Польщі збережуть безкоштовний проїзд на деяких маршрутах. Це міста на східних прикордонних територіях:

  • Дорогуськ;
  • Хелм;
  • Грубешів;
  • Люблін;
  • Загуж;
  • Перемишль;
  • Жешув;
  • Ярослав.

Водночас у більшості країн ЄС право безплатного проїзду для українців на підставі паспорта чи "нульового" квитка зберігається.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ