Повідомляє Сьогодні 01.02.2022 09:23
Тенденція до збільшення цін спостерігалася впродовж усього 2021 року, не зупиниться зростання і в 2022. Зокрема, у лютому на ціноутворення впливатиме чинник інфляції. Її високий рівень зберігатиметься і в подальшому. Про це йдеться в Інфляційному прогнозі за січень 2022 року.
Виробникам потрібно якимсь чином компенсувати свої витрати, інакше виробництво певних позицій може припинитися взагалі. Згадаймо, як про це заявив в ефірі телеканалу Україна 24 у програмі "Свобода слова Савіка Шустера" Дмитро Разумков. Політик тоді зауважив, що через високі ціни на енергоносії хлібзаводи можуть припинити свою діяльність.
Згадаймо також заяву керівництва АТБ, яке попередило про можливе припинення продажу соціально значущих продуктів. Причиною цьому може стати не лише вартість енергоносіїв, але й держрегулювання цін, що передбачає встановлення максимальної надбавки не більше 10% на роздрібні ціни.
Дешевої капусти більше не буде
Попри непоганий врожай, ціни на капусту бʼють рекорди. Оптом її продають вже за 10 грн, а в роздріб просять вдвічі більше — від 18 до 25 грн.
Ще на початку зими господарства збули запаси експортерам, ті своєю чергою перепродали капусту. Тож більшість економістів переконані, що ціни зростатимуть і надалі, поки на ринку не зʼявиться городина нового врожаю.
В Україні суттєво зростуть ціни на гречку. Загалом, лише за останні пів року популярна крупа подорожчала на 15% і ціна за один кілограм наближається до 50 гривень. А вартість дієтичної зеленої гречки взагалі близько 100 гривень за кілограм.
Для припинення здорожчання крупи, за словами директора міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, варто вводити механізми державної підтримки, що дозволить відновити внутрішнє виробництво гречки.
Нагадаємо, що в Офісі президента пропонують запровадити спеціальні картки на продукти. Там запевняють, що це світова практика. Проте талони планують випускати не тільки у формі паперових, а й електронні, через застосунок "Дія".
Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.