Таких тарифів ще не було: експерти прогнозують зростання цін на бензин і «дизель» в Україні

Фото з мережі Інтернет

Протягом новорічно-різдвяного періоду ціни на пальне в Україні помітно зросли. Згідно з оновленими даними Мінекономіки, вартість бензину підвищилась на 1 грн / л, а дизель – на 66 коп. /л.

Гранична ціна на бензин А-95 не повинна перевищувати 31,97 грн / л, а ціна на "звичайне" дизельне пальне – 30,82 грн / л. Найбільше ціни зросли у Києві (+94 коп. / л А-95), в Луганській області (+93 коп. / л); водночас у Сумській області – всього лише на 12 копійок. У середньому ціни на бензин по регіонах зросли на 35-40 коп. / л.

В Україні зменшили видобуток газуЕксперти називають такі цінові тенденції обґрунтованим, оскільки за грудень та початок січня виросли світові котирування на нафту більш ніж на 10%, а отже, подорожчали і бензин та дизель. А Україна імпортує до 80% нафтопродуктів.

 

Ціни у роздріб зростають у порівнянні з оптовими (з кінця грудня до 10 січня оптові зросли +3%; за рекомендаціями Мінекономіки ціни роздріб – +4%), стверджують аналітики. Експерт Геннадій Рябцев називає це спекулятивним зростанням з огляду на зростання цін на нафту у січні.

Аналітик Артем Куюн вважає, що серед причин, які вплинули на ринок пального, були події в Казахстані.

"Казахстан завжди був основною альтернативою Росії та Білорусі, а сьогодні саме казахстанський канал потрапив під загрозу перекриття, що може порушити крихкий баланс українського ринку зрідженого газу", – пояснює фахівець.

За його словами, поки що немає достовірної інформації про найближче майбутнє експорту газу з Казахстану. Але українським трейдерам необхідно розпочати відпрацювання можливих сценаріїв, включаючи повне припинення відвантажень газу із цієї країни.

 

Експерти попереджають про продовження зростання цін на бензин і ДП. Черговий поштовх дадуть нові рекомендовані ціни від Мінекономіки, публікація яких очікується 13-14 січня.

Рябцев очікує, що вони підвищаться в межах 1 грн/л, тобто звичайний, не преміальний бензин А-95 може коштувати близько 33 грн/л. Таких високих цін на цей вид пального в Україні ще не було, зауважує видання.

Своєю чергою, Сергій Куюн більш оптимістичний: за його оцінкою, зростання буде не більше ніж на 30-40 коп./л, тобто ціни можуть повернутися до тих, які були два місяці тому: "Головним фактором зростання цін на пальне зараз є нафта. Але бензину та дизеля в Україні достатньо".


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ