Стабільність гривні або долар по 50: експерти дали прогноз, що буде з курсом у 2022 році

Фото з мережі Інтернет

За 2021 рік гривня щодо долара дещо зміцнилася. У бюджеті-2021 уряд закладав середньорічний курс нашої національної валюти на рівні 29,1 гривні за долар, проте реально до кінця року він зберігався приблизно на рівні 27 гривні за долар.

Утім, у Державному бюджеті на 2022 рік передбачена девальвація гривні – передбачається, що середньорічний курс складе 28,6 гривні за долар.

Думки експертів щодо того, що відбуватиметься з українською національною валютною в новому році, розходяться: хтось стверджує, що економічних і фінансових підстав для девальвації гривні немає, і можливе лише штучне її знецінення, хтось, навпаки, вважає, що гривня "полетить у тартарари", і долар може коштувати близько 50 гривень.

Економісти розповіли Главреду, завдяки чому наша національна валюта зміцнювалася в 2021 році, яка ймовірність, що ця тенденція збережеться, а також як у 2022 році може змінитися курс гривні, долара і євро.

Віктор Суслов, Заслужений економіст України, екс-міністр економіки України

2021 рік, із точки зору валютного курсу гривні, був непоганим: за цей період наша національна валюта зміцнилася. Частково це є результатом досить жорсткої грошово-кредитної політики НБУ, який виконував узгоджені з МВФ нормативи і сприяв утриманню курсу.

Однак потрібно враховувати і вплив зовнішніх факторів: високу інфляцію і долара, і євро. Інфляція долара перевищила 6% річних, і це безпрецедентно – такого не було кілька десятків років у США. А знецінення долара, звичайно, зменшує показники девальвації гривні щодо долара і відповідно уповільнює темпи української інфляції.

 

На курс гривні вплинув і інший зовнішній фактор – зростання валютних надходжень від експорту. Це сталося не завдяки тому, що у нас збільшився експорт у фізичному відношенні, або ми завоювали якісь нові ринки. Він став позитивним, тому що дуже помітно зросла ціна на основні українські експортні сировинні товари: залізну руду, метал, зерно, соняшникову олію тощо.

Однак ревальвація гривні матиме негативні наслідки в 2022 році, особливо коли зростання цін на сировину зміниться падінням, що вже відбувається.

Уряду буде дуже складно утриматися в тих показниках курсу гривні, які закладені в бюджеті на 2022 рік, – 28,6-28,7 гривні за долар. Зважаючи на бюджетну кризу, яка вже почалася, чинитиметься великий тиск на НБУ в сенсі примусу його до видачі кредитів рефінансування, припустимо, державних банків, що буде передбачати грошову емісію.

Інший варіант, більш сприятливий, передбачає, що "Захід нам допоможе" – збільшить обсяг видачі кредитів Україні. Якщо так станеться, курс гривні у 2022 році може бути утриманий у прогнозованих рамках. А, враховуючи, що на Заході активно розганяється меседж про те, що Путін збирається напасти на Україну, швидше за все, буде реалізовано кілька кредитних програм для України, які дозволять нам отримати додаткові валютні кошти і посприяти зміцненню гривні.

 

Тому з приводу валютного курсу гривні особливо перейматися не варто: курс буде утримуватися, навіть незважаючи на необхідність додаткових кредитних емісій для фінансування бюджету.

Долар і євро у 2022 році продовжать знецінюватися. Повним ходом йде процес втрати лідерського положення США у світовій економіці. При цьому лідером стає Китай, який в плані розвитку промисловості вже перевершує Штати. Очевидно, що почався тривалий період відходу долара від виконання ролі світової валюти і його знецінення.

Андрій Новак, Голова Комітету економістів України

На даний момент немає ніяких економічних і фінансових підстав для девальвації гривні в 2022 році. Два основних фактори, які формують курс, – це зовнішня торгівля і прямі фінансові валютні притоки-відтоки. І обидва ці фактори працюють на користь стабільної гривні і навіть можливості її зміцнення.

По-перше, у нас збалансувалася зовнішня торгівля завдяки коронавірусу і економічним обмеженням, які запровадили практично всі країни світу. А також завдяки сприятливій для українського експорту кон'юнктурі, яка зберігалася протягом останнього часу. У нас практично не змінився експорт, але суттєво впав імпорт – на 16%. Це збалансувало наше зовнішньоторговельне сальдо.

 

По-друге, прямі валютні притоки в країну зараз більші, ніж відтоки, в основному завдяки коштам наших заробітчан, а також кредитам від західних партнерів.

В результаті зведений платіжний баланс – позитивний, а золотовалютні резерви НБУ – рекордні. Таким чином, економічних і фінансових причин для девальвації гривні немає.

Єдиний ризик девальвації – це ризик штучного знецінення гривні. Це не раз робили українські уряди, щоб найлегшим шляхом номінально наповнювати державний бюджет. Висока ймовірність, що Україна знову піде шляхом штучної девальвації, враховуючи, що в бюджеті-2022 девальвація і так закладена.

Що стосується курсу долара і євро у 2022 році, то ці валюти підкріплені найбільшими світовими економіками: у першому випадку – американською, яка досі залишається економікою номер один у світі, у другому – економікою країн єврозони, що є другим за обсягом економічним об'єднанням країн. Тому долару і євро нічого не загрожує. А коливання, що відбуваються на валютному ринку, – це типові щоденні коливання на валютних торгах, вони дуже незначні, в межах звичайних біржових коливань.

Олег Соскін, Директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог

Вибудовуючи прогноз курсу гривні на 2022 рік, потрібно відштовхуватися від бюджету-2022, формування ВВП, а також від держборгу і майбутніх виплат по ньому. У новому році на обслуговування держборгу і виплату його тіла знадобиться 21 мільярд доларів. При цьому номінальний ВВП за підсумками року складе не більше 160 мільярдів доларів. Тобто 13% ВВП ми витратимо тільки на обслуговування боргу. При цьому влада передбачає цю суму запозичити, оскільки держбюджет дефіцитний.

Такий стан називається дефолтом: країна "дійшла до ручки" і більше не може сама обслуговувати борг і відсотки по ньому.

 

При цьому у нас не враховують, яким буде рішення Лондонського суду по 3 мільярдах доларів євробондів Януковича і Азарова. При Порошенку ми їх відмовилися обслуговувати, і тепер йдеться не просто про повернення цієї суми, а й про виплату штрафних санкцій. А там може набігти близько 6 мільярдів.

Українське керівництво припускає, що до кінця 2022 року курс складе 28,6 гривень за долар. Але такі цифри можливі лише на папері. Об'єктивних підстав для стабільності курсу немає. Все заточено на те, щоб набрати нових кредитів.

Якщо раптом почнеться війна з Росією і Білоруссю, буде неминуча гіперінфляція, і буде, як говорив Попандопуло про гроші у "Весіллі в Малинівці": "Та бери все, я собі ще намалюю!". Якщо війни не буде, і Україні дадуть нові кредити, курс може втриматися в запланованих межах – 28,6-30 гривень за долар.

Крім того, якщо врахувати ще ціну на газ, нам доведеться запозичити 41 мільярд. Без цього влада гривню не втримає. Без додаткових запозичень буде дефолт, і гривня полетить у тартарари – курс буде до 40-50 гривень за долар.

Також в 2022 році продовжиться знецінення долара і євро. Адже і США, і Євросоюз сьогодні активно друкують "вертолітні" гроші. Однак китайський лідер Сі Цзіньпін вирішив всіх обігнати і став друкувати китайську нацвалюту швидше за всіх. У Китаї іпотечний колапс, почали падати експортні надходження, і приплив інвестицій майже припинився. Сі Цзіньпін чітко оголосив лінію на захоплення Тайваню і, швидше за все, почне війну. Плюс фінансове руйнування Гонконгу.

Тому прогноз для світового валютного ринку на 2022 рік вкрай поганий. Цей рік буде несприятливий і для Заходу, і для Росії, і для Китаю, і для всіх інших. Що чекає Україну в таких умовах – зрозуміло: на Заході чхнуть, а Україна потрапить до реанімації.

Володимир Лановий, Президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки України, доктор економічних наук

Курс гривні в 2022 році буде залежати від валютної та бюджетної політики України. Навіть якщо пріоритетом влади стане стабільність грошової одиниці, є й інша сторона – соціальна, і вона досить критична. Адже бюджет України на 2022 рік є високо дефіцитним і потребує додаткових коштів, щоб обслуговувати і повертати борги, які щорічно наростають по експоненті. Якщо владі не вдасться залучати нові кредити в новому році, то для покриття соціальних витрат вона буде друкувати гривню.

А надмірне друкування грошей призведе до падіння курсу гривні щодо долара. І це при тому, що в світі відбувається інфляція самого долара.

 

На нас чекає подорожчання зарубіжних послуг, різних імпортних машин, механізмів і тощо. Це подорожчання призведе до того, що ми будемо менше купувати за кордоном, будемо гірше жити, в Україну менше надходитиме інвестицій, буде менше споживчих цінностей тощо.

Водночас зростання вартості імпортних цінностей буде призводити до паралельного підвищення внутрішніх цін.

Дуже важко прогнозувати, чи зможемо ми утримати курс на тому рівні, який закладений у бюджеті-2022. Тому що, перш за все, ми не знаємо, чи виконають свої обіцянки різні кредитори, а уряд заклав такі показники в бюджет, які повинні забезпечуватися зовнішніми запозиченнями.

Втім, все набагато складніше: оскільки йде війна, нам з-за кордону будуть надходити засоби оборони, військова техніка, навіть продовольство для армії тощо, але все це посприяє зростанню боргу, а, значить, і призведе до необхідності нових валютних надходжень або оформлення нових кредитів. Адже війна з Росією в 2022 році навряд чи буде згасати, і ми навряд чи менше будемо витрачати на оборону. Навпаки, більш імовірно, що ми будемо витрачати на оборону багато і більше потребуватимемо кредитів.

Що стосується курсу долара і євро в новому році, то варто відзначити наступне. У 2020-2021 роках США дозволили собі величезну грошову емісію – вони випустили дуже багато зайвих доларів для того, щоб підтримати попит на внутрішньому ринку, щоб у людей, які втратили роботу під час карантину, були гроші. Все це було штучним друкуванням доларів.

Через це в 2022 році може дещо змінитися співвідношення долара і євро – євро буде дещо міцнішим. До того ж, у США більш стрімко поширюється коронавірус, ніж ув країнах ЄС. А тому, швидше за все, соціальні програми США триватимуть – для політиків це важливіше, ніж міцність грошової одиниці.

 

Хоча, звичайно, Штати і Євросоюз будуть домовлятися про кредитування один одного, щоб підтримати співвідношення долара і євро, тому що жодній зі сторін невигідно зміцнення власної грошової одиниці щодо іншої. Після такого друкування, до якого вдалися США, інфляція ще битиме по долару три-чотири роки.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ