Скільки заплатимо за долар в 2022-му: озвучено прогноз

Фото з мережі Інтернет

Курс валют в Україні до кінця поточного року суттєво не зміниться, він коливатиметься в межах 27,5 гривень за 1 долар США. В 2022 році також не передбачається суттєвого знецінення української національної валюти.

Одним з найбільш суттєвих факторів, що впливатимуть на стан гривні, буде наявність чи відсутність сильних морозів цієї зими. Такий прогноз в ефірі програми The Guest озвучив економіст Олександр Савченко.

"Якщо будуть діяти найнесприятливіші фактори, може бути до 29. Якщо ні, я прогнозую на кінець року 27,5 плюс-мінус одиничка, на наступний рік близько 28. Це нормально. Це в межах коливань будь-якої валюти", – уточнив економіст.

 
 

Він пояснив, чому наразі курс долара в Україні доволі низький.

"Коли доларів було багато, ціна на них падала. Чому їх було багато? Заробітчани перераховували, експорт був досить хороший через зростання ціни на метали, на зерно. Але був ще один вирішальний фактор, який, на мою думку, мав вирішальне значення. Ми не закупили достатню кількість енергоресурсів – вугіля і газу", – наголосив Савченко.

В цьому контексті він нагадав, що цьогоріч Україна закупила приблизно "на 3 мільярди доларів в літніх цінах менше, ніж зазвичай". Таким чином, "попит на долари у нас був малий, доларів залишалося багато, і тому курс долара падав, а гривні зростав".

Водночас, щойно в Україні розпочнуться сильні морози, доведеться терміново закупляти енергоресурси у великих обсягах. Це неодмінно призведе до девальвації гривні, попередив Савченко.

"Коли ми почнемо дуже багато купувати? Коли прийдуть морози. Щойно прийдуть страшні морози і ми почнемо в екстреному порядку купувати, де тільки можливо за будь-які гроші і вугілля, і газ, ринок відреагує, гривня девальвує, а долар знов почне зростати в ціні", – пояснив він.

Ще одним фактором ризику він назвав можливу політичну чи воєнну дестабілізацію, зокрема, загроза широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Але я б не лякав людей курсом 40. Навіть коли будуть великі морози, 2-3 тижня, буде девальвація – 27,5-27,6. Навіть може бути до 28. Навіть якщо будуть локальні провокації Путіна, це вплине на курс. Ну, буде 29, 29,5", – розповів економіст.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ