Українці ризикують втратити гроші, користуючись терміналами: як захиститися від шахраїв

Фото Обозреватель

Не лише через банкомати шахраї в Україні дурять громадян та крадуть гроші. В аферистів є кілька схем для наживи через термінали. До речі, зловмисники навчилися обманювати не лише українців, а й самі пристрої для поповнення рахунків.

Схема №1

Почнемо з найпростішої та найбанальнішої схеми. Аферист починає на терміналі операцію та, не завершуючи її, відходить. Він може ввести переказ коштів на свою чи чужу карту, при цьому вказавши суму. Якщо наступний клієнт внесе гроші чи вставить картку (якщо користується саме банківським терміналом), відбувається списання коштів за операцією шахрая

Щоб не потрапити в таку пастку, потрібно дотримуватися кількох простих правил:

  • прочитайте на екрані терміналу про те, яку операцію він наразі завершує (якщо не перебуває в режимі очікування);

  • якщо у вас виникли найменші сумніви, варто скасувати операцію. Просто натисніть клавішу "Скасувати".

Схема №2

У 2021-му громадяни зіткнулися з новими хитрощами зловмисниківДо них належить роздвоєний купюроприймач. У липні українка Ірина Роменська з Дніпра стала жертвою такої шахрайської схеми, про що й розповіла у своєму Facebook.

"Ось такий термінал стоїть у торговому центрі "Дафі" на території компанії "Київстар". Вся фішка в тому, що купюроприймач роздвоєний і гроші можна тицьнути повз", – пояснює Роменська.

Банкомат із роздвоєним купюроприймачем

Гроші потрібно вносити на червону межу. "Чорна знизу – мимо!!! Але навіть для цього треба нахилитися – і тоді ти зрозумієш, що й куди... Але оскільки терміналам я ніколи не кланялася... то цього разу я промахнулася!" – додала українка.

Банкомат у Дніпрі

Причому це далеко не поодинокий випадок в Україні. Багато інших користувачів мережі також скаржилися на це. Уточнимо, що мобільний оператор не має до терміналу в "Дафі" жодного стосунку, все це – справа рук шахраїв.

Перед тим, як користуватися терміналом, завжди потрібно перевіряти його. Насамперед перегляньте, чи немає якихось підозрілих прикріплених пристроїв. Також потрібно переконатися, що термінал перебуває в режимі очікування і жодна операція не проводиться. Інакше ви ризикуєте втратити свої кошти.

Схема №3

Аферисти в нашій країні вміють обманювати навіть термінали. Пристрої приймають спеціально підготовлені зловмисниками купюри, фіксуючи зарахування на рахунки клієнта. Після цього система терміналу видає помилку та повертає купюру власнику.

У 2018-му цією схемою скористалися двоє українців, а сума "прибутку" сягнула аж 5 млн грн. Загалом за пів року вони провели близько 400 банківських операцій на території 11 областей.

Підроблені купюри шахраїв

Нагадаємо, шахраї поширюють у соцмережах фейкову інформацію про лікування дітей. Аферисти розміщують жалібні публікації нібито про збирання коштів для дівчинки "Анічки". Але фотографії документів, розміщені у Facebook, дуже поганої якості та інформації практично не видно. Видно лише "Анна" в імені дитини.

 

Такі оголошення розміщують як у Facebook, так і в Telegram-каналах, при цьому вказуючи один і той самий номер картки. Але цікаво, що в оголошеннях можуть бути вказані різні імена та прізвища батьків.


Якщо цей матеріал вас зацікавив, будемо вдячні, коли поділитесь ним в соціальних мережах або прокоментуєте.

новини бізнес компаньйон


молодіжні новини


НОВИНИ З ТЕРНОПІЛЬЩИНИ